MIRA MARKOVIĆ TUŽI ZA OTMICU SUPRUGA SLOBODANA IZ ZATVORA: Viši sud od Arhiva Jugoslavije traži da mu dostavi dokumentaciju o izručenju Miloševića u Hag
Foto: Profimedia

Privatna optužnica

MIRA MARKOVIĆ TUŽI ZA OTMICU SUPRUGA SLOBODANA IZ ZATVORA: Viši sud od Arhiva Jugoslavije traži da mu dostavi dokumentaciju o izručenju Miloševića u Hag

Politika -

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu zatražio je danas od Arhiva Jugoslavije da mu dostavi dokumentaciju u vezi sa ekstradicijom nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića Haškom tribunalu 2001. godine.

Ovaj nalog je izdat povodom procesa u kojem Miloševićeva supruga Mirjana Marković privatnom optužnicom tereti nekadašnjeg upravnika Okružnog zatvora Dragišu Blanušu za otmicu supruga prilikom izručenja Hagu i druga krivična dela na štetu te porodice.

Markovićeva u privatnoj tužbi tvrdi da je Blanuša bez odobrenja suda dozvolio da 28. juna 2001. godine NN lica odvedu Miloševića iz zatvora, a potom ga prebace u pritvor Haškog tribunala, gde je urmo 11. marta 2006. godine.

foto: Profimedia

Supruga nekadašnjeg predsednika SRJ je u Ruskoj Federaciji dobila politički azil, pošto se protiv nje u Srbiji vodi krivični postupak zbog kojeg je za njom 2006. godine raspisana crvena poternica Interpola po nalogu Višeg suda.

U tom postupku ona je prošle sedmice nakon 15 godina od pokretanja procesa prvostepenom presudom osuđena na godinu dana zatvora zbog podstrekavanja nekadašnjih članova vlade na zloupotrebu službenog položaja, odnosno nezakonitu dodelu stana dadilji njenog unuka. U postupku protiv Blanuše Markovićevu zastupa punomoćnik.

Sud je takođe u martu ove godine zatražio od nadležnih organa Ruske Federacije da na osnovu Evropske konvencije o pružanju međunarodne pravne pomoći, saslušaju Markovićevu povodom ovog slučaja, ali to još nije obavljeno.

Suđenje Blanuši je zbog svih neophodnih radnji odloženo za 19. novembar.

Ovo suđenje se ponavlja po nalogu Apelacionog suda koji je ukinuo prvostepenu presudu kojom je Blanuša bio oslobođen optužbi za otmicu Miloševića, dok su druge optužbe bile odbijene zbog zastarelosti.

Viši sud mu sudi i zbog optužbe za neovlašćeno objaljivanje Miloševićevih fotografija nastalih u pritvoru, a ta je tužba bila odbijena zbog zastarelosti.

Inače, tužbu su, preko punomoćnika a u svojstvu "oštećenih kao tužilaca" još 2005. protiv Blanuše podneli Milošević, koji je tada već bio u Hagu, i njegova supruga Mira Marković, nakon što je tužilaštvo odbacilo njihovu krivičnu prijavu protiv Blanuše.

Milošević je međuvremenu umro u pritvoru Haškog tribunala, a Markovićeva je već 13 godina van Srbije. Viši sud je u presudi koja je ukinuta bio zaključio da nije dokazano da je Blanuša bez odobrenja istražnog sudije Gorana Čavline i tadašnje predsednice Okružnog suda u Beogradu Vide Petrović Škero organizovao predaju Miloševića NN licima "tako što ga je silom i prinudom iz Okružnog zatvora prebacio na heliodrom na Banjici", odakle je Milošević helikopterom Državne bezbednosti prebačen na aerodrom u Tuzli, pa zatim holandskim avionom za Hag.

Što se tiče neovlašćenog fotografisanja Miloševića u pritvorskoj šetnji, njegovog ulaska u "maricu", zatim fotografisanja njegovih knjiga koje je čitao u pritvoru, Viši sud je u ukinutoj presudi zaključio da je to delo zastarelo još 28. juna 2011. godine.

Povodom neovlašćenog objavljivanja knjige sa tim fotografijama i privatnih razgovora Miloševića sa porodicom i advokatom u pritvoru, sud je u ukinutoj presudi zaključio da nije dokazano da je njima nastupila šteta za Miloševića i njegovu porodicu, jer tokom postupka nije utvrđeno da li je i koliku imovinsku korist Blanuša sebi pribavio.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Žene im došle glave! 5 vladara koji su izgubili vlast zbog supruga, a tu su i dva Srbina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja