NIŠTA OD UKIDANJA AGENCIJA: Godišnje i dalje bacamo 820 miliona evra!
Foto: Stefan Jokić

Debakl: Zaboravljeno jedno od velikih obećanja

NIŠTA OD UKIDANJA AGENCIJA: Godišnje i dalje bacamo 820 miliona evra!

Politika -

Broj ovih tela do danas nije smanjen iako je to gromoglasno najavljivano. Ona služe za udomljavanje partijskih kadrova, rođaka i prijatelja, ocenjuju sagovornici Kurir

Srbija do danas ne samo da nije smanjila broj državnih agencija, što je pompezno najavljivano više puta, već se nije potrudila ni da ih popiše, pa tako ni dan-danas ne znamo koliko ih tačno ima!

Na državnom budžetu zvanično se nalazi oko 130 agencija, mada se, pošto ne postoji jedinstven spisak, pretpostavlja da ih u stvari ima oko 170, po čemu smo rekorderi u svetu, a gruba procena je da one građane Srbije godišnje koštaju najmanje 820 miliona evra. Tom cifrom baratala je Unija poslodavaca Srbije, ali i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Popis agencija

Političke volje da se agencije popišu, a većina njih i ugasi, očigledno nema zato što, tvrde sagovornici Kurira, one služe za udomljavanje partijskih kadrova i rođaka i predstavljaju neku vrstu države u državi.

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže da su mnoge od državnih agencija, same po sebi, izvor nepotizma i korupcije.

foto: Fonet

- Zbrinjavanje nesposobnih partijskih kadrova treće kategorije, rođaka i prijatelja, važnih jedino za očuvanje i jačanje stranačke infrastrukture, glavni su razlog za održavanje kontrolisanog haosa u ovoj oblasti. Skupe, u dobrom delu beskorisne, netransparentne u radu, neka vrsta države u senci, mnoge agencije su, same po sebi, izvor nepotizma i korupcije koji su godinama unazad vezivno tkivo svake vlasti. Zbog toga ih niti broje, niti gase, niti ih se previše tiče koliko one koštaju - kaže Dobrašinović.

Neispunjeno obećanje

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije kaže da Vlada mora građanima da odgovori zašto nije ispunila obećanje i ukinula bespotrebne agencije.

- Reforma najavljena 2012. očigledno nije sprovedena do kraja i vlada još uvek duguje građanima informaciju o tome da li postoje neke agencije koje su višak ili koje treba drugačije organizovati - ističe Nenadić.

U državnoj administraciji ima mnogo viškova, upozorava ekonomista Mlađen Kovačević:

- Kada imate toliko ljudi bez posla i kada se smanjuju penzije, normalno je da očekujete da se viškovi u državnoj administraciji srežu i da se neke od tih agencija ugase. Duboko sam ubeđen da ima mnogo onih koji su tu ušli preko stranke. Ako je tačno da se broj agencija ne zna, to je onda sramota za državu - kaže on.

Inače, osim agencija, u brojku od 130 do 170 spadaju i razni direktorati, fondovi i zavodi.

Lažno smanjenje agencija

Ugase jednu, otvore drugu

Prethodnih godina ugašen je tek neznatan broj agencija, ali se time, takoreći, ništa nije postiglo. Tako je ugašena SIEPA, ali je osnovana njoj slična Razvojna agencija Srbije (RAS). Agencija za privatizaciju takođe više ne radi, ali je njene nadležnosti preuzela Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Bilo je i slučajeva da se neke agencije samo pripoje drugima, poput RAPUS, koji je spojen sa RATEL.

Rasim Ljajić

Uvek kad hoćemo da ih

smanjimo, nešto iskrsne

Rasim Ljajić, koji je bio ministar i u vreme DS i sada SNS, kaže da se nekoliko puta krenulo u proces smanjenja agencija, ali uvek je to zaustavljao neki važniji posao:

foto: Dragana Udovičić

- Uvek kada je trebalo da se krene, postavilo bi se pitanje procedura, pa neke od agencija su potrebne na putu pristupanja EU... Ipak, činjenica je da postoji višak državnih agencija. Nema ih 170, kao što se pisalo u medijima, tu se vode i i mnoge uprave, ali ima prostora da se njihov broj značajno smanji. Ne mogu da kažem ovako napamet koliko ih je višak.

Tabela

Ko ima koliko državnih agencija

Srbija 130-170 Nemačka 6 Slovačka 8 Finska 9 Češka 11

K. Blagović - B. Karović/ Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track