Najnovije vesti

ĐURIĆ OTVORENO: Bićemo iznenađeni ako Priština ispoštuje neki dogovor
Foto: Beta, Dragan Gojić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

ĐURIĆ OTVORENO: Bićemo iznenađeni ako Priština ispoštuje neki dogovor

Politika

BEOGRAD - Vest odavno nije kada Priština ne poštuje neki sporazum, kazao je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i dodao da bi sada bila vest i da bi se iznenadili da Priština počne da se pridržava nekog dogovora, da počne da poštuje datu reč.

 

"To kada vređaju, koriste zapaljivu retoriku, pričaju gluposti o nekakvoj teritoriji kojom ne raspolažu, više nije nikakva novost", kazao je Đurić i podsetio da je Kosovo i Metohija teritorija Srbije po našem Ustavu i po rezoluciji 1244.

 

Dodao je da ne bi savetovao nikome da se preterano oslanja na obećanja Prištine, jer vest će biti kada počnu da neko obećanje poštuju.

foto: Zorana Jevtić

Govoreći o poseti evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku Johanesa Hana Beogradu, koji je naveo da je KiM otvoreno pitanje, ali da ima i drugih važnijih tema, Đurić je kazao za TV Prva da su za Srbiju jako važne relacije sa EU.

 

"Često na tim razgovorima je dominantna tema upravo KiM, a to smo mogli da čujemo i juče, da je to bila jedna od važnijih tema i mogu da kažem da predsednik Aleksandar Vučić i naša strana se na svakom sastanku bore da afirmišu interes Srbije po ovom pitanju i sa zemljama koje priznaju i sa zemljama koje ne priznaju nezavisnost", kazao je Đurić.

 

Naveo je da Albanci u Prištini imaju podršku Amerike i nekih drugih zapadnih zemalja kada se govori o nezavisnosti Kosova, ali da je obaveza Srbije da poboljsa međunarodne pozicije Srbije.

 

"Zahvaljujući naporima i predsednika Vučića i naporima Vlade, pozicija Srbije je znatno ojačana. Značajno je i to što se u Srbiji ekonomija podiže, zato što se Kosovo i Metohija danas brani i snažnom ekonomijom, investicijama, institucijama koje bolje funkcionišu i snažnijiom ukupnom međunarodnom pozicijom Srbije i zato je važno da se preduzimaju svi ti napori i da se razgovara i sa zemljama koje su priznale nezavisnost", naveo je Đurić.

foto: Vladimir Šporčić

Upitan da prokomentariše navodnu izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da Srbiju treba kazniti zato što insistira da neke zemlje povuku nezavisnost Kosova, Đurić je kazao da nije video tu izjavu, te da nije siguran da je izjava data baš na taj način.

 

"Ali, ono što mogu da kažem, nema sumnje da ima mnogo država koje bi želele da Srbija reši pitanje KiM na način na koji su oni to učinili", kazao je Djurić i dodao da Srbija po tom pitanju ima drugačiji stav, ali da se razgovara i sa državama koje su priznale nezavisnost, sa ciljem da se iznese argumentaciju i da se upoznaju sa položajem Srba na KiM.

 

"Položaj Srba na KiM je težak, komplikovan, oni su izloženi pretnjama, napadima vrlo često i treba zajednički u međunarodnoj zajednici da se dođe do koncezusa da se to pitanje reši, a ne da ostane trajno onako kako je Priština zamislila", kazao je Đurić.

 

Upitan da li se mogu očekivati nova povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, Đurić je kazao da se napornim radom Vlade, diplomatije Srbije i predsednika Vučića dolazi do pomaka i da neke zemlje menjaju svoj stav.

 

"U mnogim od tih zemalja promenile su se i vlasti u odnosu na period pre pet i 10 godina kada su neki Albanci kupovali ta priznanja, tako da sada mi oživljavamo tradicionalna prijateljstva koja Srbija ima i čestitam našoj diplomatiji, predsedniku i svima koji su se trudili po tom pitanju. Sigurno je da će biti i dalje", kazao je Đurić.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Prva TV/Foto: Beta/Dragan Gojić)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...