Palma povodom vraćanja slučaja "Braća Bitići": A gde su srpska braća?
Foto: Kurir

Predsednik JS odgovorio ambasadoru SAD

Palma povodom vraćanja slučaja "Braća Bitići": A gde su srpska braća?

Politika -

Amerikanci brane svakog svog čoveka. A šta mi Srbi da kažemo? Koliko je Srba proterano sa Kosova i Metohije, iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, navodi Marković

Izjava američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skata, kojom na dnevni red vraća slučaj "Braća Bitići" je skandalozna. A šta je sa braćom Jovanović, Petrović, braćom Milosavljević, Marić, gde su srpska braća gospodine Skat? Šta je sa Goraždevcem gospodine Skat - upitao je danas predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma gostujući na Hepi televiziji.

- Mi se zalažemo da tamo gde postoji nešto što je urađeno protivno međunarodnom pravu da se to ispita i da se vidi kako su ti ljudi nastradali, ali i da se ispita i gde su srpske žrtve. Da li je to sada pretnja pred dijalog u Briselu? Istovremeno, Haradinaj traži da se Amerikanci uključe u briselski dijalog. Ja sam u Moskvi tražio od Jedinstvene Rusije da, ako se desi da SAD prisustvuju dijalogu u Briselu, da tom dijalogu prisustvuje i Rusija - rekao je Marković.

Dodao je da Srbija treba da se drži Rusije. - Danas Rusiju vodi Putin i Rusija drugačije razmišlja nego što je to bilo za vreme Jeljcina. Mi znamo kako je Srbija bombardovana 1999. godine, kada je na čelu Rusije bio Jeljcin. On je govorio mi smo prijatelji sa Srbijom, a ništa nije preduzeo. Tada su bila dva međunarodna posrednika bili Černomirdin i Ahtisari, od kojih je jedan bio Rus. I tada je doneta veoma štetna odluka, koja je upropastila tadašnju Jugoslaviju, a to je bombardovanje naše zemlje - istakao je Palma.

On se potom osvrnuo i na slučaj braće Bitići. - Što se tiče slučaja "Braća Bitići", Amerikancima niko ne zabranjuje da traže da se ispita ko je ubio braću Bitići, ali koliko je meni poznato ta istraga je završena i NATO je saslušavao naše tadašnje funkcionere i oni su dali izave i u Haškom tribunalu. I taj slučaj nije onakav kako to Amerikanci govore - kazao je Marković i zaključio: - Amerikanci brane svakog svog čoveka. A šta mi Srbi da kažemo. Koliko je Srba proterano sa Kosova i Metohije, iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Koliko danas Srba živi u Pirštini i Peći, a koliko ih je bilo pre rata, a koliko Albanaca u Nišu i Beogradu. Albanaca u Nišu i Beogadu danas ima mnogo više nego što ih je bilo ranije. Srbija više ne sme da ratuje. Treba da se živi za Srbiju i mi hoćemo prijateljske odnose sa svima, ali da aršini budu isti za sve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track