VUČIĆ PORUČIO IZ SOLUNA:  Nisu ni Amerikanci, Evropljani, ni Rusi ni bilo ko, ti koji će da vode politiku Srbije (FOTO)
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

balkan da deluje jedinstveno

VUČIĆ PORUČIO IZ SOLUNA: Nisu ni Amerikanci, Evropljani, ni Rusi ni bilo ko, ti koji će da vode politiku Srbije (FOTO)

Politika -

Nisu ni Amerikanci, Evropljani, ni Rusi ni bilo ko, ti koji će da vode politiku Srbije, već politiku vode građani Srbije, poručio je danas u Solunu predsednik Aleksandar Vučić.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je tim rečima prokomentarisao ocene dopisnika Komersanta Genadija Sisojeva da ni Zapad ni Rusija nisu zadovoljni kako je primljen predsednik Ukrajine Petro Porošenko u Srbiji.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Politiku Srbije vodi rukovodstvo koje biraju građani Srbije, mi smo nezavisna zemlja, ponosnih i dostojanstvenih ljudi. Imamo svoje interese i svoju politiku, a ne tuđu, nismo ničiji ni patuljak ni patrljak, da neko nama upravlja", rekao je Vučić.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je dodao, njega ne može da pozove bilo ko iz SAD, EU ili bilo koje zemlje da mu zapoveda šta će da uradi i upitao šta je nama Ukrajina ikada nažao učinila.

Srećan je, kaže, i zadovoljan tekstom Sisojeva, jer zaista niko drugi, zadovoljan ili ne, ne vodi politiku naše zemlje.

Vučić: Važno da Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija deluju jedinstveno

Srpski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Solunu da je na sastanku Visokog saveta za saradnju Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije bilo reči o mnogim zajedničkim projektima i da je važno da te četiri zemlje deluju jedinstveno.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerima Grčke, Bugarske i Rumunije, Aleksisom Ciprasom, Bojkom Borisovom i Vijorikom Dančilom, rekao da su "razgovarali duže, ozbiljnije i odgovornije nego ikada, o putnoj komunikaciji, o železničkim prugama, o gasnoj konekciji".

"Veoma sam zadovoljan zbog ovog susreta jer je ovaj format i ono što mi radimo od velikog značaja za budućnost naših zemalja. Ovo je za nas važno jer smo dobili podršku na evropskom putu od naših prijatelja iz Grčke, Bugarske i Rumunije i jer ćemo zajednički da radimo na mnogim projektima", kazao je Vučić.

Naveo je da su Grčka i Bugarka predložile uvodjenje "zajedničkih taksi, zajedničkih tarifa koje se tiču ranijih predloga Dunavske komisije i saobraćaja" i dodao da to može da donese "samo ogromnu ekonomsku korist stanovnicima sve četiri zemlje".

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Dodao je da je "veoma važno" da u vreme kada Evropa nije uvek jedinstvena, te četiri zemlje budu što je moguće jedinstvenije, i da rešavaju probleme na Balkanu, jer "sve što bi stavili pod tepih, vratilo bi se kao bumerang".

Predsednik Srbije je kazao da su Srbija i Rumunija veoma slabo povezane, i da su zato danas više puta pominjali izgradnju autoputa Pančevo-Vršac-Temišvar.

"Razgovarli smo i o železničkoj pruzi Beograd-Skoplje-Solun, to je za nas od velikog značaja. Srbija ove godine završava svoj deo autoputa do Gradine, do bugarske granice, kao i do granice s Makedonijom", rekao je Vučić.

Naveo je da se nikada ne meša u suverena pitanja drugih zemalja, ali je prokomentarisao dogovor Grčke i Makedonije u sporu oko imena, rekavši da "nema sumnje da svako u Srbiji vidi da je za ceo region dobra vest da su dve strane koje su imale suprotstavljene stavove uspele da postignu dogovor".

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Mi nismo završili naš veliki problem, a to je odnos Beograda i Prištine, o čemu sam govorio danas sa mojim prijateljima", kazao je Vučić.

On je najavio da će Beograd biti domaćin kvadrilateralnog sastanka pre kraja godine i izrazio uverenje da tada mogu da budu donete "neke od važnih odluka kao što su zajedničke takse koje će značiti bolji i lakši život za gradjane".

"Mislim da možemo još mnogo toga zajedno da uradimo i da dodatno približimo tako i toliko prijateljske narode kao što su Grci, Bugari, Rumuni i Srbi", rekao je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track