BRUTALNO NASILJE KOSOVSKE POLICIJE U GNJILANU: Albanski teror na Kosovu, Srbe hapsili na spavanju
Foto: EPA VALDRIN XHEMA

Skandal

BRUTALNO NASILJE KOSOVSKE POLICIJE U GNJILANU: Albanski teror na Kosovu, Srbe hapsili na spavanju

Politika -

Uhapšeno petoro zbog "delatnosti protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova", pa su pušteni posle nekoliko sati. Srpski zvaničnici tvrde da je motiv suprotstavljanje Beograda formiranju vojske Kosova

Kosovska policija upala je juče rano ujutru sa 10 policijskih džipova u dva srpska sela u opštini Gnjilane i uhapsila petoro Srba, pa ih posle nekoliko sati oslobodila! Policajci, njih oko 30, naoružani dugim cevima, na prepad su ušli u kuće i bez ikakvog objašnjenja uhapsili njih petoricu, a kako je kasnije saopšteno iz Kosovske policije, oni su privedeni zbog delatnosti protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova. Privedeni su Radovan Stojković, načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga, Jovan Denić, direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, Nenad Stojanović, po zanimanju auto-mehaničar, ali zaposlen pri Vojsci Srbije u Vranju, kao i braća Aleksandar i Predrag Đorđević, jedan aktivni i jedan penzionisani pripadnik MUP.

Kosovska policija je ušla i u prostorije u kojima se nalaze kancelarije službe za zapošljavanje i načelnika okruga u mestu Šilovo, kao i u prostorije Kulturno-prosvetnog centra "Božidar Mitrović Šandor" u Šilovu.

Odveli su mi oca bez reči Sin Radovana Stojkovića Predrag za Kurir kaže da je akcija kosovske policije bila dramatična. - Iznenada su upali u kuću u 05.45. Bili su naoružani. Ništa nisu rekli nikome od nas, samo su upali i odveli oca - istakao je Predrag Stojković. Kosovska policija je saopštila da su oni uhapšeni zbog delatnosti protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova, a ne, kako su neki mediji preneli, da je akcija usmerena protiv pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS). Aleksandar Đorđević, koji je bio među uhapšenima, kazao je da su pušteni na slobodu nakon što su dali izjave u policijskoj stanici u Kamenici. - Bili smo osumnjičeni da smo podrivali ustavni poredak Kosova i pretili srpskim pripadnicima KBS. Oni nisu pronašli ništa što bi nas teretilo, tako da smo pušteni kući - rekao je Aleksandar Đorđević.

Radili za Vladu Srbije? U proteklih nekoliko dana oko 40 Srba je istupilo iz KBS, koji Albanci žele da transformišu u vojsku Kosova, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je njegov stav da Srbi ne treba da učestvuju u tim snagama. - Priča se da je Stojković prikupljao podatke tih Srba koji su napustili KBS da bi ih prosledio Beogradu, Vladi Srbije. Navodno je Vlada Srbije trebalo da plaća te ljudi koji su napustili KBS - kaže za Kurir izvor iz Gnjilana. S druge strane, Hašim Tači, predsednik takozvane države Kosovo, kaže da je odlazak Srba iz KBS organizovan i da niko neće moći da spreči formiranje vojske Kosova.

Marko Đurić Suprotstavili se formiranju vojske Kosova Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, poručio je juče da su Srbi uhapšeni zbog verbalnog delikta i da je njihov jedini greh to što su se verbalno suprotstavili formiranju vojske Kosova. Đurić je kazao i da, ukoliko oni ne budu pušteni u utorak uveče (juče), dijaloga neće biti za dugo vremena. - Napad je izvršen na brutalan način, po oprobanom scenariju albanskih ekstremista, potpuno suprotno svemu što je dogovoreno na poslednjem sastanku Vučića i Federike Mogerini, kada je jasno i nedvosmisleno dogovoreno da se ovakve stvari neće dešavati - kazao je Đurić.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Aleksandar Vulin Hoće Srbe da koriste protiv Srba

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je juče da su vlasti u Prištini još jednom posegle za nasiljem u pokušaju da prisile Srbe da postanu deo vojske koju ne žele i ne poznaju. - Ovo je neuvijena pretnja kojom žele da pokažu šta su sve spremni da urade i na severu KiM, ali i jasan pokazatelj za šta bi koristili vojsku Kosova ako bi je ikad formirali. Zato im i trebaju Srbi u vojsci, da ih koriste protiv Srba - kazao je Vulin.

foto: Dragana Udovičić

Dragomir Anđelković Albanci se svete Srbima

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da mu sve ovo deluje kao vid pritiska na Srbe. - Kako sve više Srba napušta paravojne snage Kosova, na ovaj način se vrši pritisak na njih da to više ne čine - kaže Anđelković i podseća da Albanci, po zakonu, u svojim bezbednosnim strukturama moraju da imaju 10 odsto nacionalnih manjina.

Kurir.rs/Katarina Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track