Dinkić: Nećemo zamrzavati plate i penzije

Dinkić: Nećemo zamrzavati plate i penzije

Politika -
Neće biti zamrzavanja plata i penzija, ali će njihov rast morati da bude usklađen s realnom mogućnošću budžeta", rekao je Dinkić na sednici Uprave URS-a

BEOGRAD - Nova vlada Srbije neće zamrzavati plate i penzije, ali će njihov rast morati da bude usklađen s realnim stanjem u državnom budžetu, izjavio je danas predsednik URS-a Mlađan Dinkić.

Na sednici Uprave URS-a u Beogradu on je rekao da će taj politički savez u novoj vladi dobiti finansije i privredu, regionalni razvoj i lokalnu samoupravu i evropske integracije, kao i da će koalicioni sporazum biti potpisan u utorak, 10. jula.

"Neće biti zamrzavanja plata i penzija, ali će njihov rast morati da bude usklađen s realnom mogućnošću budžeta", rekao je Dinkić na sednici Uprave URS-a, na kojoj treba da dobije saglasnost za potpisavanje koalicionog sporazuma sa SNS-om i SPS-om.

Dinkić je kazao da će, ako postane ministar finansija, ukinuti suvišne državne agencije i parafiskalne namete koji opterećuju privredu.

Dinkić je najavio da će biti ukinuta odredba po kojoj se zatvaraju radnje zbog neizdavanja fiskalnih računa, navodeći da je potrebno kažnjavati taj prekršaj, ali da više nema razloga za drastičnu meru kao što je zatvaranje radnji.

Govoreći o stanju državnih finansija, Dinkić je rekao da je minus u državanom budžetu sedam odsto BDP-a i da novoj vladi predstoji borba za redovnu isplatu plata i penzija. Kao ciljeve buduće vlade, on je naveo izbalansiranu spoljnu politiku, nastavak evropskih integracija, borbu protiv kriminala i korupcije, poboljšanje stanja u pravosuđu i slobodu medija.

Na zasedanju URS-a u toku je zatvoreni deo sednice na kojoj će članovi uprave odlučiti o ulasku u novu vladu. Nova vlada će imati 15 ministarstava i 17 članova, a URS će imati tri ministarstva. Formiranje vlade očekuje se oko 25. jula.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja