MINISTAR STEFANOVIĆ: Vučić pokušava da nas vrati u igru za Kosovo
Foto: Marina Lopičić

EU mora da reaguje na zastrašivanje srba

MINISTAR STEFANOVIĆ: Vučić pokušava da nas vrati u igru za Kosovo

Politika -

BEOGRAD - EU mora da reaguje na zastrašivanje i hapšenje Srba na KiM i jasno osudi takvo ponašanje Albanaca, umesto da stalno ponavlja 'pozivamo obe strane', poručio je danas potpredsednik vlade i ministar policije Nebojša Stefanović.

"Ne znam da li je više cinično ili tragično kada kažu pozivamo obe strane", rekao je Stefanović gostujući na TV Pink.

Stefanović je, takođe, naglasio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava Srbiju da vrati u igru po pitanju borbe za KiM, kroz formiranje ZSO i teške pregovore, kao i dijalog koji garantuje Srbima mir na KiM, ali da sa druge strane nažalost imamo akcije hapšenja Srba od strane Albanaca.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

"Ako Evropa hoće da bude ozbiljan igrača na Balkanu i da rešava probleme na svojoj teritoriji i da ne ostane zamrznuti konflikt onda treba da se uključe u to tako da kada vide da neko radi nesto što je pritv prava i skandalozno - da to osude jasno i pokažu da to ne podržavaju. Jer, ćutanje ne donosi ništa dobro", poručio je Stefanović.

Ističe da Albanci često zastrašuju Srbe kako bi pokazali da idu ka formiranju tzv. vojske Kosova i da hoće to da urade po svaku cenu, ne shvatajući da Srbi to ne žele. "To me nije iznenadilo, ali jeste nedostatak ozbiljne reakcije EU, koja samo posmatra".

Kaže da Vučić iz nemoguće situacije pokušava nešto da uradi za KiM, dok sa druge strane oni koji su tada bili na vlasti - Dragan Djilas, Boris Tadić i Vuk Jeremić, kada je odlučivanje na KiM prebačeno iz UN u EU, brane ono što je dovelo Srbiju 'na korak od provalije' po pitanju KiM.

Stefanović ističe da se pomenuta trojica, kao i Saša Janković, lako ujedine kada je u pitanju fotelja i da je njihov slogan za bilo koje sledeće izbore 'kako da se dočepamo ponovo vlasti'.

Stefanović je rekao da je Srbija u okviru UN imala neku šansu da se bori za jačanje suvereniteta na KiM i vraćanje institucija, ali da se tadašnje vlast opredelila za EU iako je većina zemalja članica bila za nezavisnost Kosova.

Ministar Stefanović podseća, kako kaže, na 'brilijantan potez Jeremića' kada je postavljeno loše pitanje Međunarodnom sudu pravde po pitanju proglašenja nezavisnosti Kosova, što je podstaklo neke zemlje da podrže Kosovo, nanoseći tako veliku štetu našoj zemlji, zatim na postavljanje administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, uvođenje carinskog pečata i drugo.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Pink/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track