STANKOVIĆ: Albanci sa juga centralne Srbije nisu tema razgovora u Briselu
Foto: Dragana Udovičić

reagovanje

STANKOVIĆ: Albanci sa juga centralne Srbije nisu tema razgovora u Briselu

Politika -

BEOGRAD - Albanci sa juga centralne Srbije nisu tema razgovora u Briselu i njihovo usvajanje "Političke deklaracije" kojom traže da budu uključeni u dijalog Beograda i Prištine više je političke prirode zbog predstojećeg izbora za nacionalni Savet Albanaca, izjavio je danas predsednik Koordinacinog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković.

"Međunarodna zajednica je jasno i glasno rekla - opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa ni u jednom trenutku nisu tema za razgovor u Briselu i to je decidirano i jasno rečeno. Prema tome, ne vidim šta je taj reciprocitet, ko ga traži i zašto ga traži", rekao je Stanković novinarima.

Skupština albanskih odbornika, tri opštine juga centralne Srbije, usvojila je ranije danas "Političku deklaraciju", kojom traži od privremenih kosovskih institucija i vlasti u Beogradu da u dijalog o normalizaciji odnosa bude uključen i, kako kažu, politički status Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, teritorije koju oni nazivaju "Preševska dolina".

To rešenje oni vide primenom, kako kažu, principa reciprociteta sa pravima Srba na severu "Republike Kosova", stoji, između ostalog, u tom dokumentu.

Stanković kaže da ta deklaracija predstavlja nastavak njihovog donošenja deklaracija i podsetio da je prva doneta 2006, pa 2013. i sada 2018. godine.

"U toj deklaraciji ima stvari koje ćemo analizirati, ali ima mnogo neprihvatljivih stvari koje se zasnivaju na opstoj proceni koje ne sadrže istinu".

Kako je rekao Stanković, ta deklaracija možda koristi nekome u predizbornim aktivnostima pošto je izbor za Nacionalni savet Albanaca 4. novembra i s obzirom na neke druge političke poene.

"Ali, to nije naše da se o tome izjašnjavamo, s obzirom na ulogu Koordinacionog tela", kazao je Stanković.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track