Priština u panici zbog Srbije Vrh bivšeg OVK ide u Brisel

Nova runda Kosovska vlast nervozna uoči nastavka dijaloga

Priština u panici zbog Srbije Vrh bivšeg OVK ide u Brisel

Politika -

Sastav Na razgovor u Brisel naredne nedelje idu bivše vođe zloglasne Oslobodilačke vojske Kosova - Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji i Fatmir Ljimaj
Ovakav sastav pokazuje da na Kosovu niko nikome ne veruje, ali govori i to da je prištinska vlast uplašena zbog sve jače pozicije Beograda

Nova runda dijaloga o Kosovu biće održana u sredu u Briselu, a u prištinskoj delegaciji biće praktično ceo nekadašnji vrh ozloglašenog OVK, koja je poznata po zverskim zločinama nad Srbima! To je provokacija, ali govori i o paničnom strahu prištinskih vlasti od završnice dijaloga s Beogradom, koji je osnažio svoje pregovaračke pozicije, ocenjuju sagovornici Kurira.

Naime, s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem prvi put dolaze i predsednik skupštine Kosova Kadri Veselji, premijer Ramuš Haradinaj i potpredsednik vlade Fatmir Ljimaj. Tim bivšim komandantima OVK pridružiće se i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli i zamenik premijera Dardan Gaši.

Svi oni će se sastati sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, ali neće prisustvovati susretu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pošto su na tom sastanku pozvani samo predsednici Srbije i samoproglašenog Kosova.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je to još jedna u nizu provokacija prištinskih vlasti koja suštinski neće uticati na dijalog, a iza koje se krije strah Prištine i bivše vrhuške OVK od krajnjeg ishoda dijaloga.

foto: Zorana Jevtić

- Svi oni su naprasno rešili da putuju u Brisel zbog međusobnog nepoverenja. To govori o visokom stepenu nervoze i panike u njihovim redovima. Zbog ojačane pozicije Beograda, koji dosledno i jasno brani stav da ne može jedna strana sve da izgubi a druga sve da dobije i da je neophodan kompromis, u Prištini opravdano raste strah da neće dobiti sve što su zamislili - kaže Anđelković. Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun smatra da sve grane prištinskih vlasti idu u Brisel zbog raskola u njihovim redovima.

foto: Zorana Jevtić

- Kako se bliži završnica dijaloga, sve je jače nejedinstvo i nepoverenje među albanskim liderima. Zato idu svi kako bi na licu mesta ispratili razgovore - kaže on.

Podsetimo, poslednji sastanak Vučića i Tačija u Briselu bio je 24. juna. Biljana Bojić/Foto:AP

Rasim Ljajić Ćutanje, profit, kalkulacije.... Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić založio se da sve političke strukture iznesu svoj stav o kosovskom pitanju.

foto: Dragana Udovičić

Ocenio je i da je trenutna situacija takva da jedni apsolutno ćute očekujući da Aleksandar Vučić završi posao i da oni gledaju kako mogu politički da profitiraju, drugi iznose rešenja iz devedesetih godina, a treći kalkulišu rešenjima koja nisu u skladu sa realnošću.

Brojke 7 godina traje dijalog Beograda i Prištine u Briselu 5 godina prošlo od potpisivanja Briselskog sporazuma 10 godina prošlo od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track