DINKIĆU CVETA POSAO KOMPOZITORA, RADI I KAO SAVETNIK MOĆNOG POLITIČARA: Za to vreme njegova partija duguje MILIONE!
Foto: Zorana Jevtić

on ne propada!

DINKIĆU CVETA POSAO KOMPOZITORA, RADI I KAO SAVETNIK MOĆNOG POLITIČARA: Za to vreme njegova partija duguje MILIONE!

Politika -

Bivši potpredsednik Vlade i nekadašnji ministar Mlađan Dinkić odlično se snalazi u privatnom biznisu, a od skoro je i savetnik crnogorskog predsednika Mila Đukanovića. I dok njemu sjajno ide, njegova bivša stranka Ujedinjeni regioni Srbije, čiji je i dalje zvanični zastupnik, "grca" u dugovima, koji su dostigli čak 182,4 miliona dinara ili oko 1,5 miliona evra.

Ako je suditi po broju funkcija koje je promenio i opstanku na vlasti, Mlađan Dinkić će verovatno ostati zapisan kao jedan od najuspešnijih srpskih političara, ako ne i najuspešniji. Na samom početku svoje političke karijere izabran je za guvernera Narodne banke, da bi potom menjao funkcije u Vladi Srbije - bio je ministar finansija, privrede, ekonomije i regionalnog razvoja, kao i potpredsednik Vlade.

Za sve to vreme, njegova stranka URS, a prethodno G17 plus, uspešno je plivala na političkoj sceni, a njeni članovi su dobijali najznačajnije resore u tadašnjim vladama. Ipak, posle 14 godina gotovo neprestanog boravka na vlasti, URS je pao ispod cenzusa, a Dinkić je nakon toga odlučio da se posveti privatnom biznisu.

Komponovao je pesme, uglavnom za domaće pop pevače, osnovao je konsultantsku firmu, član je Upravnog odbora "Zberbanke", a od skoro je angažovan i za savetnika predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

I dok njemu na svim poljima "cveta", njegova partija, u kojoj je o svemu odlučivao, već dugo se nalazi u blokadi. Prema podacima sa sajta Narodne banke Srbije, u ovom trenutku dug URS-a iznosi 182.375.211 dinara. Na spisak dužnika u prinudnoj naplati, ta stranka dospela je jula 2015. godine, a njeni računi blokirani su čak 1098 dana, odnosno pune tri godine.

Mada nekadašnjih funkcionera URS-a na političkoj sceni nigde nema, ta partija i dalje postoji u Registru političkih stranaka, koje vodi Ministarstvo za državnu u pravu i lokalnu samoupravu. Prema podacima koji se nalaze u Registru, Mlađan Dinkić, koji je posle kraha na izborima napustio politiku, tamo se i dalje vodi kao zastupnik URS-a.

Milionski dugovi za TV kampanju i zakup

O dugovima URS-a nikad nije želeo da govori. Ipak, poznato je da je ta partija ostala dužna TV stanicama za izbornu kampanju i spotove koji su na njima emitovani, kao i za zakup prostora od oko 600 kvadrata na Trgu republike u Beogradu.

URS je na ime kirije DIPOS-u dugovao 16,7 miliona dinara i već tada ta stranka nije platila 20 mesečnih zakupa. Takođe, u tom periodu stranka Mlađana Dinkića bila je dužna oko dva miliona evra raznim poveriocima i to uglavnom za marketinške usluge. Dug se u međuvremenu smanjio, jer je URS uprkos krahu na republičkim izborima i dalje imao svoje odbornike na lokalu po Srbiji.

Posle nekog vremena, funkcioneri te stranke su pošli svako na svoju stranu. Veroljub Stevanović praktično je reaktivirao "Zajedno za Šumadiju", Boško Ničić je nakon pobede na izborima u Zaječaru prišao SNS, dok je Predrag Marković u Pokretu za obnovu kraljevine Srbije.

Nekadašnja visoka funkcionerka URS-a Suzana Grubješić izabrana je za generalnu sekretarku Evropskog pokreta u Srbiji, a Verica Kalanović se 2015. godine zaposlila kao direktorka jednog zavisnog preduzeća u Luci Beograd. Nije poznato da li je u međuvremenu promenila svoje radno mesto.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track