Najnovije vesti

VUČIĆ DANAS U JELISEJSKOJ PALATI: Važni razgovori sa Makronom u četiri oka, a onda radni ručak dvojice predsednika
Foto: Kancelarija predsednika, Predsedništvo

Radna poseta Parizu dan uoči Brisela

VUČIĆ DANAS U JELISEJSKOJ PALATI: Važni razgovori sa Makronom u četiri oka, a onda radni ručak dvojice predsednika

Politika

Današnja poseta odigrava se u delikatnom političkom trenutku, dan pre nove runde briselskog dijaloga Beograda i Prištine

PARIZ - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Pariz gde će danas imati sastanak sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Tokom ove radne posete, Vučić će sa Makronom razgovarati o bilateralnim odnosima, naročito o ekonomskoj saradnji dveju zemalja, zatim o situaciji u regionu, sa posebnim osvrtom na dijalog Beograda i Prištine, kao i o evropskim integracijama Srbije.

Po završetku susreta biće održan radni ručak, koji Makron priređuje za Vučića u Jelisejskoj palati, nakon kojeg je predviđeno obraćanje dvojice predsednika.

Današnja poseta odigrava se u delikatnom političkom trenutku, dan pre nove runde briselskog dijaloga Beograda i Prištine. Predsednik Srbije izjavio je ranije da mnogo očekuje od razgovora sa predsednikom Makronom.

foto: Kancelarija predsednika, Predsedništvo

"Mislim da je taj susret veoma važan za Srbiju. Nismo imali takvu komunikaciju u prethodnom periodu sa više francuskih predsednika i njihovih srpskih kolega. Poslednja poseta, i to kratka, datira pre više od 15 godina, kada je Žak Širak posetio Beograd", rekao je on.

Vučić je kazao da će najpre sa Makronom imati razgovore u četiri oka, gde će sa njim razmeniti mišljenje o regionalnim pitanjima, pre svega o Kosovu i Metohiji, ali i o bilateralnim odnosima, uključujući i investicije, kao i da će potom razgovori biti nastavljeni sa delegacijama.

Uoči posete srpskog predsednika Francuskoj, ambasador te zemlje u Srbiji Frederik Mondolini je rekao da će Francuska imati bar tri važne poruke - razvijanje bilateralanih odnosa, podršku Francuske Srbiji na evropskom putu i obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine.

Kad je reč o proširenju bilateralnih odnosa, francuski ambasador kaže da to znači na ekonomskom, političkom i kulturnom planu, te posebno ističe da se to događa u godini kad se obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

Ponovio je da Francuska snažno podržava Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, uz opasku da i EU treba da se reformiše, a kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, rekao je da se nada da će obnovljeni dijalog doneti rezultat i napredak ka normalizaciji odnosa.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Predsedništvo/Arhivska fotografija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...