JOKSIMOVIĆ: Francuska je sve važnija u EU, zato je Vučićeva poseta važna
Foto: Fonet/Zoran Mrđa

poseta predsednika

JOKSIMOVIĆ: Francuska je sve važnija u EU, zato je Vučićeva poseta važna

Politika -

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović kaže da je veoma važna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj i sastanak sa predsednikom te zemlje Emanuelom Makronom, jer Francuska ima sve snažniju ulogu u EU.

"Posle Bregzita jača uloga Francuskeu EU, i ne samo posle Bregzita već posle pobede Makrona. Francuska je zajedno sa Nemačkom čini ključnu osovinu EU", rekla je Joksimović.

Ona je dodala da Makron svojom "agilnošću" širi broj tema kojima se bavi i koje su mu u fokusu, te da Francuska do sada nije bila mnogo angažovana oko normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali da i tu treba očekivati promenu.

"Francuska ima svoje stavove, koje ne očekujem da će menjati. U procesu pregovora nije davala konkretne impute, kao Nemačka. Nemačka je i dalje kao pojedinačna zemlja ključna za određena pitanja u EU i svojom snagom i uticajem može nametnuti određena rešenja", pojasnila je Joksimović.

Dodaje da Francuska ima sve snažniju ulogu i da je zbog toga današnja poseta predsednika Srbije izuzetno značajna.

Joksimović podseća da se ove godine obeležava 100 godina od Prvog svetskog rata, to su bili zlatni trenutci Srpsko- Francuskih odnosa.

Upitana da prokomentariše nedavne izjave Makrona da nema proširenja dok se EU ne konsoliduje ona je rekla da proces konsolidacije EU i proces proširenja dva komplementarna procesa, te da moraju teći paralelno.

"EU mora pronaći nekakvo novo ustrojstvo funkcionisanja zarad sopstvenog opstanka i napretka. Sa druge strane bez integracije Zapadnog Balkana nemoguće je zaokružiti bezbednosni perojekat EU", zaključila je ona.

(Kurir.rs/Tanjug/Pink/Foto: Fonet/Zoran Mrđa)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track