SASTANAK U BRISELU: Vučić i Đurić sutra za stolom sa Tačijem i Haradinajem, nova runda razgovora o Kosovu
Foto: Beta/Tashana Batista

važni pregovori

SASTANAK U BRISELU: Vučić i Đurić sutra za stolom sa Tačijem i Haradinajem, nova runda razgovora o Kosovu

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Briselu, na novoj rundi razgovora o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Sastanak, kome će prisustvovati i šefica EU diplomatije Federika Mogerini, trebalo bi da počne oko 9 sati ujutro i da se završi do ranih popodnevnih sati.

U delegaciji Prištine, osim Tačija, trebalo bi da budu i kosovski premijer Ramuš Haradinaj i predsednik parlamenta Kadri Veselji. U delegaciji Beograda će, pored predsednika Vučića, biti i šef kancelarije za KiM Marko Đurić.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini, koja će biti domaćin ovog sastanka, najavila je da će na njemu biti "sagledan dosadašnji napredak u razgovorima o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i da će biti isplanirani sledeći koraci i sastanci kako bi se osiguralo da se rad između obe strane nastavi intenzivnim tempom".

Na kraju prehodne runde razgovora, koja je održana 24. juna u Briselu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da srpska strana u razgovorima traži kompromisno rešenje i bori se za to da "dobije nešto, a ne ništa".

Istovremeno, Vučić je naglasio i da je postignut važan dogovor da se svi problemi rešavaju u miru, poštujući jedni druge i garantujući bezbednost građana.

Prištinska strana je nakon prethodne runde dijaloga poručila da postoji "dobar momentum i pravo vođstvo za postizanje sporazuma".

U međuvremenu, na KiM došlo je do hapšenja petorice Srba za koje se sumnjalo da su pretili srpskim pripadnicima Kosovskih snaga bezbednosti da napuste ovu formaciju.

Posle intrevencije zvaničnika iz Beograda i najave mogućeg prekida dijaloga zbog tog incidenta, privedeni su pušteni istog dana.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track