KAPETAN NA LAĐU: Mrkić otišao u Jugoslovensko rečno brodarstvo
Foto: Profimedia, Fotomontaža

Snašao se! Nova fotelja za Nikolićevog saradnika

KAPETAN NA LAĐU: Mrkić otišao u Jugoslovensko rečno brodarstvo

Politika -

Nepoznanica Ne zna se šta je bivšeg ministra preporučilo za novu funkciju. S rekama dosad imao veze, jedino kao zagovornik Tomine ideje o izgradnji kanala do Soluna

Ivan Mrkić, bivši savetnik ekspredsednika Srbije Tomislava Nikolića, našao je novo uhlebljenje! Kako otkriva Kurir, on je nedavno imenovan za člana Nadzornog odbora Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB), ali niko ne zna šta ga je kvalifikovalo za to mesto.

Mrkić će za novi angažman dobijati 63.000 dinara, a mesečno će inkasirati 173.000 dinara, jer u Ministarstvu spoljnih poslova, gde je zvanično zaposlen, ima platu 110.000 dinara.

Ovaj bivši šef diplomatije istovremeno je nastavio saradnju s Nikolićem i nakon njegovog odlaska sa Andrićevog venca, i to kao član Nacionalnog saveta za saradnju s Kinom i Rusijom, gde ne prima novčanu naknadu.

- Niko ne spori da Mrkić ima iskustva u diplomatiji, ali niko živi ne zna šta je to gospodina kvalifikovalo za JRB?! Kakve on veze ima sa rečnim robnotransportnim uslugama, putničkim brodovima, remontom plovila, čime se, između ostalog, bavi ovo preduzeće! - priča izvor Kurira.

Mrkića je, inače, imenovala Vlada Srbije na ovu funkciju 16. aprila.

- Možda je Mrkića u JRB preporučilo to što je podržavao čuvenu ideju svog šefa Nikolića o izgradnji kanala Morava-Vardar do grčke luke Solun. On i Toma i dalje maštaju o tom kanalu - ironično navodi naš sagovornik.

Čim je Nikolić onomad lansirao ideju izgradnje tog kanala, struka je projekat praktično ismejala, ocenila kao nerealan i megalomanski, uz procene da bi koštao 12 milijardi evra.

Ekonomista Branko Dragaš kaže da ga ne čudi Mrkićevo udomljavanje i u JRB.

- Tako je već 30 godina u Srbiji, ne zna se šta neke ljude kvalifikuje za određene funkcije... Ovo je vrhunac ludila - kaže Dragaš.

Mrkić juče nije odgovarao na pozive i poruke Kurira.

B. Bojić - I. Kljajić

Ministarski mandat Pratile ga starlete Vreme Mrkićevog ministrovanja obeležile su brojne afere, a najupečatljivije bile su vezane za problematično zapošljavanje brojnih starleta. Takođe, zaposlen je veliki broj ljudi bez konkursa i uprkos odluci Vlade o zabrani zapošljavanja zbog štednje. Na Diplomatsku akademiju primani su kandidati preko raznih porodičnih, kumovskih i ljubavnih veza. Deljeni su diplomatski pasoši bez opravdanih razloga.

Imovinska karta Ministarstvo spoljnih poslova - 110.000 dinara Jugoslovensko rečno brodarstvo - 63.000 dinara Nekretnine: stan 118 m2 i vikendica 48 m2

foto: Kurir

Gde su danas nekadašnji Tomini saradnici iz Predsedništva Jasmina Mitrović Marić - ambasador u Danskoj Oliver Antić - ambasador u Portugalu Milan Bačević - ambasador u Kini Nebojša Rodić - ambasador u Austriji Radoslav Pavlović - direktor srpskog Kulturno-informativnog centra u Parizu Bratislav Petković - privatni biznis Nedeljko Tenjović - direktor kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju s Kinom i Rusijom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track