PREMIJERKA DANAS U TBILISIJU: Brnabić na globalnom Samitu za otvorenu upravu
Foto: Beta/Slobodan Miljevic

prva zvanična poseta

PREMIJERKA DANAS U TBILISIJU: Brnabić na globalnom Samitu za otvorenu upravu

Politika -

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, govoriće danas na petom globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu, u Tbilisiju, u okviru svoje prve zvanične posete Gruziji.

Partnerstvo za otvorenu upravu ("The Open Government Partnership") predstavlja najveću međunarodnu inicijativu iz oblasti otvorene uprave, a Srbija u njoj učestvuje od 2012. godine, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Osnovne vrednosti koje partnerstvo promoviše su borba protiv korupcije i jačanje demokratskih institucija, učešće javnosti, sloboda informisanja, fiskalna transparentnost, efikasne usluge za građane, digitalizacija i otvaranje podataka. Ove vrednosti predstavljaju i opšti cilj reforme javne uprave u Republici Srbiji.

Učesnici iz više od 90 zemalja sveta, među kojima i Srbija, predstaviće rezultate u oblasti otvorene uprave.

Brnabić je juče, prvog dana posete Gruziji, sa tamošnjim zvaničnicima razgovarala o međusobnoj podršci i razumevanju u bilateralnim odnosima, međunarodnom pravu i pravdu, kao i o unapređenju ekonomske saradnje i procesu evrointegracija.

Ona je nakon sastanka sa gruzijskim premijerom Mamukom Bahtadzeom, predsednikom Geogrijem Margvelašvilijem i predsednikom parlamenta Iraklijem Kobakhidzeom, istakla da Srbiju i Gruziju spaja veliki broj pitanja i kao jedno od najvažnijih izdvojila proces evrointegracija.

''Kada se vratim u Srbiju, sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom trgovine, telekomunikacija i turizma formiraćemo zajedničku međuresornu grupu za saradnju, a očekujem da ćemo potpisati sporazum o međusobnoj zaštiti investicija, kao i da će početkom septembra prva trgovinska misija iz Srbije otići u Gruziju'', rekla je premijerka.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Slobodan Miljević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track