ŽESTOKA SVAĐA UNUTAR OPOZICIJE: Zaratili a hoće da ruše vlast!
Foto: Dado Đilas

Opet svađa unutar opozicije

ŽESTOKA SVAĐA UNUTAR OPOZICIJE: Zaratili a hoće da ruše vlast!

Politika -

Potencijalni koalicioni partneri iz novoosnovanog Saveza za Srbiju DS i DSS već su zaratili, i to dok se očekuje dogovor o ulasku partije koju je osnovao Vojislav Koštunica u novi opozicioni blok. DSS je sa svog naloga na Tviteru napao poslanika DS Balšu Božovića i nazvao ga saradnikom "zemunskog klana".

foto: Fonet/Zoran Mrđa

- Božovićeva tvrdnja da je Koštunica podržao oružanu pobunu JSO poznata je besmislica politički preživelih saradnika "zemunskog klana". Zaboravlja da je u vreme vlasti DSS Legija dopao pravde i osuđen kao organizator ubistva Đinđića, Stambolića, atentata na Draškovića... - tvitnuo je DSS.

Božović je uzvratio da Koštunica jeste podržao pobunu JSO i da postoje izjave koje potkrepljuju tu tvrdnju.

- Što se tiče Legije, misliš dopao je pravde tako što je prvo popio kafu s funkcionerima tvoje stranke pre nego što je dao zvaničnu izjavu policiji - odgovorio je Božović. Tada se u raspravu uključio Dragan Maršićanin, koji je rekao da sam Đinđić događaj nije nazivao pobunom JSO i da je s tom jedinicom napravio dogovor.

Kamen spoticanja u saradnji SzS sa DSS jeste saradnja ove partije na lokalu sa naprednjacima. To im i Božović spočitava.

- DSS je trojanski konj SNS. Već su u savezu s njima. Na kraju dana oni neće doneti odluku o tome da li će napustiti koalicije sa SNS ili ne. Tu odluku će doneti Koštunica - tvrdi Božović za Kurir.

S druge strane, Miloš Jovanović kaže da je prepirka na Tviteru sitnica i da ne vidi prepreku za dalju saradnju.

- Što se tiče saradnje sa SNS na lokalu, to je pitanje unutrašnje politike DSS - rekao je Jovanović za Kurir.

Novinar i politički analitičar Milovan Jovanović kaže za Kurir da je ovo još jedan dokaz da je opozicija u Srbiji posvađana, iscepkana, apatična i bezidejna.

foto: Printscreen Kurir TV

- Opoziciji nedostaje i jak lider. Zbog svega toga ona nije u stanju da biračima ponudi ozbiljnu alternativu. S ovakvom opozicijom vlast nema razloga da brine - kaže Jovanović.

Izvor Kurira iz SzS kaže da su ovakve razmirice ozbiljno počele da nerviraju Dragana Đilasa, koji je i inicirao ideju o ujedinjenju opozicije.

- Đilas je pragmatičan i operativan čovek i nerviraju ga odugovlačenja i kilavljenja unutar Saveza. Gde je mnogo lidera, tu su različiti interesi i mnogo sujete - kaže izvor našeg lista.

Čedomir Jovanović

SzS afirmiše ideje gubitničke politike

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da SzS afirmiše političke vrednosti koje su već jednom uništile Srbiju. Jovanović je naveo da opozicija, umesto alternativu vlasti predsednika SNS, nudi "kilavi refleks snaga" koje su, prema njegovoj oceni, dovele Srbiju na sam rub opstanka.

foto: Fonet

- Ideje koje nam se nude dolaze iz već viđenog arsenala gubitničke politike, koju je započeo Milošević sa svojim "malo morgen", a nastavili svi posle njega, Koštunica, Tadić i Nikolić - kazao je Jovanović.

Boris Tadić

SzS ujedinjuje antievropsku opoziciju

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je da smatra da će se formiranjem SzS ujediniti samo antievropska konzervativna opozicija u jednom bloku, dok će proevropska i građanska opozicija ostati razjedinjena.

foto: Dragana Udovičić

Tadić je naglasio da bi SzS mogao da bude mesto okupljanja antievropske kolone, jer tamo su praktično već okupljene na jednom mestu sve opozicione stranke te orijentacije, osim radikala, koji i nisu opozicija. On je naglasio da je jedino konstruktivno prestrojavanje u dve politički i vrednosno kompaktne kolone, građansku proevropsku i konzervativnu antievropsku.

(Kurir.rs/R. F. Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track