Najnovije vesti

VUČIĆ O NAJAVLJENOM SAVEZU OPOZICIJE: Za njih su svi izbori laki, jer na njima uvek gube! Ne vidim razlog za prevremeno glasanje, ali ako insistiraju...
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije o spekulacijama oko vanrednih izbora

VUČIĆ O NAJAVLJENOM SAVEZU OPOZICIJE: Za njih su svi izbori laki, jer na njima uvek gube! Ne vidim razlog za prevremeno glasanje, ali ako insistiraju...

Politika

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na obnovi Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije, a nakon zvaničnog dela usledila je konferencija za medije na kojoj je šef države odgovarao na pitanja o aktuelnim temama.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Oni uvek znaju kad su izbori. Za njih su uvek laki, a mogu da budu laki samo za one koji na njima gube. Za mene su svi izbori teški, morali smo na nekoliko da idemo i pre vremena, jer smo sprovodili reforme. Ali ja sam na sve reforme, ma koliko bolne bile, ponosan. Svi ministri su obavljali i ubuduće će obavljati dobar posao, iako su svi bili protiv tih mera, misleći da postoji ćup iz kojeg izlazi novac. Nisam želeo da sprovodimo teške reforme bez podrške naroda. Danas imamo izuzetno dobro stanje, ekonomija nam ozbiljno napreduje, plate i penzije rastu i biće drastično veće nego danas. Ne vidim razlog za prevremene izbore, ali ako oni insistiraju, zašto da im ne izađemo u susret? Imamo uskoro lokalne izbore, siguran sam da će taj desničarsko-tajkunski savez pokazati šta može, samo im sitnica nedostaje - mora narod da glasa za nekoga od njih. Za nas je glas naroda najvažniji, nema tu velike filozofije", poručio je predsednik Vučić.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je dodao da se pita "odakle Draganu Đilasu 100 miliona evra" istakavši i da je "teško suprotstaviti se tajkunskoj familiji".

foto: Printscreen Pink Tv

"Jesam li ja prihvatio premeštanje razgovora u EU ili neko drugi? Ja ili Jeremić, Đilas i Tadić? Je l neko smeo da ih pita bilo šta oko Rezolucije 1244? Ponekad me terate da otežavam našu pregovaračku poziciju, a u Rezoluciji nigde ne piše Srbija, već Savezna Republika Jugoslavija, a jesam li je ja uništio? Jesam li ja dao krila Crnoj Gori da ode ili isti oni 2006. godine? Pored svega su doneli odluku da upute kretensko pitanje Međunarodnom sudu pravde i dali legitimizaciju albanskoj nezavisnosti na Kosovu. I posle svega kažu: "E, Vučiću, to je loše rešenje, katastrofalno!" Drže mi predavanja oni koji su postavili granice na Jarinju i Brnjaku. A onda kažu da ih ne ukidamo, da vole te granične prelaze, samo da u virtuelnom svetu zadržimo uverenje da je to naše, jer nam je tako lepše, iako je Srba tamo sve manje. Mi ćemo nastaviti da razgovaramo, a ako Srbi vole prevare i nešto lepo upakovano u mašnicu, neka izvole. Ja nikad nisam lagao narod, ni oko Kosova, ni oko bilo čega drugog", podvukao je on.

Vučić je, odgovarajući na pitanja okupljenih novinara, naveo da je "Srbija danas u svetu poštovanija i da samo takva može da traži nešto za svoj narod".

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Gazivode su strateška stvar, ne bih dalje odgovarao da ne ugrozim našu poziciju. Jedino gde se Srbija poštuje je elektro-mreža i što i dalje držimo Valač, na severu naravno. Nije sve beznadežno, borimo se. Pojavio sam se u Briselu, pročitao dokumenta, rekao: "Evo vam načelni deo oko energetike", gde piše da je neophodna Zajednica srpskih opština. A gde je ona? Kad ih to pitam, oni ućute. I uopšte narod u Srbiji ne treba da brine za provokacije i neodgovorne izjave naših ljudi. Bošnjake veoma poštujemo, borimo se za njih kao i za Srbe i sve druge građane Srbije. Ne treba se sekirati oko izjava Sulejmana Ugljanina, on sebi pravi promociju, a niti je važan niti može da povredi državu Srbiju", ocenio je on.

Vučić je dodao i da narod na Kosovu ne treba da plaše vojna vozila SAD.

foto: Printscreen Pink Tv

"Napravili su oni super spotove o našem narodu. A vidim da to budi ratnu krv kod nekih Albanaca. Ostavite, ljudi, rat za sobom, mi ćemo da čuvamo mir. Vidim njihovu pasioniranu želju da zauzmu sever, važno je da se tu izbegne sukob, a to što će da se vozikaju u različitim vozilima, neka se vozikaju. Ono što mi imamo i što oni imaju nije uporedivo, ali želim da samo govorimo o miru i stabilnosti", naveo je Vučić.

Osvrnuo se i na izjavu Borisa Tadića da se "politika ne može bazirati samo na tome da se kaže nešto protiv Vučića", ocenivši je kao "tačnu, iako je i njegova politika bila ista".

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Moja politika se bazira na hrabrosti, odgovornosti i ozbiljnom rešavanju problema da bi se krenulo napred. Oni misle kad prođe par godina da sad opet dolazi njihovo vreme, a to se ne zasniva na tome, već na sadržaju koji imate da ponudite narodu. Do sad su pomenuli imena 1.200 restorana i polja marihuane kojih je vlasnik navodno moj brat. Hajde pokažite mi jedan njegov restoran, pa da odemo tamo zajedno. Ne može se politika voditi iz kafića, ali da se vratimo mi na ozbiljne stvari", uzvratio je Vučić.

Šef države je istakao i da država konačno ima neka saznanja o ubistvu lidera SDP Olivera Ivanovića koja, kako je ocenio, "imaju logike".

foto: Printscreen Pink Tv

"Prvi put imamo neka operativna saznanja iako nam nije omogućeno da sprovodimo istragu tamo. Neke su držali po tri sata da im kažu "taj i taj je ubio Olivera Ivanovića", pa pošto nisu uspeli, morali su da ih puste. Ja sam rekao da će se sigurno otkriti ko ga je ubio, nekada prođu meseci, godine, pogotovo kada nemate ništa u svojim rukama, ali ovo što smo sada dobili prvi put ima nekog smisla, da nije nelogično, a da li je tačno ćemo proveriti", zaključio je Vučić.

(Kurir.rs/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...