Najnovije vesti

KAJL SKAT:  Ponovo se posvetiti prijateljstvu i saradnji Srbije i SAD
Foto: Beta/Miloš Miškov

intervju radio beogradu

KAJL SKAT: Ponovo se posvetiti prijateljstvu i saradnji Srbije i SAD

Politika

BEOGRAD - Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot smatra da je obeležavanje 100 godina od podizanja srpske zastave iznad Bele kuće prilika da se podsetimo snažnih istorijskih i kulturnih veza koje blisko spajaju Srbiju i SAD i da je važno da se zajedno, i Srbi i Amerikanci, ponovo posvete prijateljstvu i saradnji.

Skot je, u intervjuu za Radio Beograd, rekao da je americki predsednik Vudro Vilson naložio je postavljanje srpske zastave zahvaljujući njegovom bliskom prijateljstvu sa Mihajlom Pupinom.

foto: Fonet/Zoran Mrđa

"Vilson je razumeo šta je srpski narod pretrpeo tokom Prvog svetskog rata i želeo je da oda poštu srpskim žrtvama. Hocu da naglasim da se ovakva vrsta simbolickih odavanja pocasti dogodila samo dva puta u istoriji SAD, u stvari podizanje srpske zastave bilo je prvi put u americkoj istoriji da se na ovakav nacin predsednik odlucio da ukaže poštovanje drugoj naciji", naveo je Skot.

Ukazao je da Vilson nije bio usamljen u svojoj podršci Srbiji, kao i da je u kampanjama širom SAD americki narod prikupio ogromnu finansijsku podršku i hiljade tona humanitarne pomoci - novac za hranu, poljoprivredne mašine i seme za setvu, lekove protiv tifusa, pomoc za prevoz i hranu za izbeglice, preneo je RTS.

"Amerikanci srpskog porekla su se, takode, borili rame uz rame sa narodom Srbije. Americki lekari i medicinske sestre doputovali su kako bi lecili bolesne i ranjene", naveo je ambasador SAD.

Naglasio je da Prvi svetski rat nije bio izuzetak, kao i da su se naši narodi rame uz rame borili protiv fašizma u Drugom svetskom ratu.

"Amerika je kasnije obezbedivala hranu i pomoc Jugoslaviji u periodu kada je Moskva uvela sankcije", rekao je Skot.

Ističe da i danas SAD nastavljaju da pružaju podršku Srbiji u njenim naporima da sprovede neophodne reforme i pristupi EU.

"U ovom novom stoljecu americka vlada obezbedila je više od milijardu dolara pomoci širom ove zemlje, dok privatne dobrotvorne organizacije moje zemlje nastavljaju da podržavaju vaš zdravstveni sistem i one kojima je pomoc potrebna. Naše privrede postaju sve povezanije i americke kompanije u Srbiji zapošljavaju 20.000 srpskih gradana", naveo je americki ambasador.

foto: Fonet/Nenad Orević

Bogatstvo odnosa SAD i Srbije danas, kao i pre 100 godina, ojacano je snažnim ljudskim vezama izmedu naših zemalja, smatra Skot.

"Pupin i Tesla napravili su ogromne doprinose, ne samo za Srbiju i SAD, vec za celo covecanstvo. Oni nisu jedini, Srbi su oplemenili život Amerikanaca i drugih kultura u prakticno svakoj oblasti, naucnici, pronalazaci, inženjeri, akademici, umetnici svih vrsta, sportisti", ukazao je Skot.

Dodao je da je lista poznatih Srba u istoriji SAD i sveta duga i impresivna.

"Dakle, ja ovu stogodišnjicu doživljavam kao priliku da se podsetimo šta je stvarno bitno za americko-srpske odnose i da se zajedno i Srbi i Amerikanci ponovo posvetimo prijateljstvu i saradnji. Živela Srbija", poručio je americki ambasador.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...