DAČIĆ: Amerika spremna da čuje kreativna rešenja za Kosovo i argumente Srbije
Foto: Zorana Jevtić

kosovsko pitanje

DAČIĆ: Amerika spremna da čuje kreativna rešenja za Kosovo i argumente Srbije

Politika -

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da je savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Džon Bolton rekao da su SAD spremne da saslušaju kreativna rešenja za Kosovo.

Dačić je za Glas Amerike rekao da je najveća promena koja je došla sa novom administracijom SAD ta što su "voljni da saslušaju i argumente Srbije", navodeći da "do pre dve godine, kad s nekim razgovarate, rekli bi vam 'to je rešeno pitanje'".

Sada kažu 'treba da se nađe kompromis', rekao je Dačić i istakao da je to velika razlika. Šef srpske diplomatije izrazio je zadovoljstvo razgovorima koje je imao u Vašingtonu sa pomoćnikom državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom i Boltonom.

Dačić je rekao da je za Beograd posebno značajna činjenica da je na mestu pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel, jer je "imao sluha i pokazao razumevanje za interese Srbije".

Ističe i da je savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton spreman da sasluša i drugačija rešenja za Kosovo. Kako je rekao Bolton, američka spoljna politika u prethodnom periodu, dakle pre Trampa, bila je vođena nekim autopilotom, naglasio je Dačić i dodao da to znači da je vođena u jednom smeru "koji je utvrđen tada i tada".

"Po prvi put, evo citiram reči, oni su spremni da saslušaju kreativna rešenja mogućih problema, uključujući i Kosovo", istakao je šef srpske diplomatije.

To je za nas veoma važna stvar i jako je važno da oko toga postoji saglasnost ovde u Vašingtonu, zaključio je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track