BEZBEDNJACI ZAVOLELI DIPLOMATIJU: BIA postala rasadnik ambasadora
Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

prekvalifikacija

BEZBEDNJACI ZAVOLELI DIPLOMATIJU: BIA postala rasadnik ambasadora

Politika -

Jedan od glavnih rasadnika za našu diplomatiju postala je Bezbednosno-obaveštajna agencija. Sudeći po poslednjem kadrovskom razmeštaju, šefovi BIA pojačaće ambasadorsku koloniju Srbije, pa će tako dojučerašnji zamenik direktora ove agencije Ivan Todorov najverovatnije sesti u fotelju ambasadora Srbije u Budimpešti.

Bivši šef BIA Aleksandar Đorđević trebalo bi da dobije ambasadorsko mesto u Sarajevu, a njegov prethodnik Nebojša Rodić dobio je i drugi ambasadorski angažman, pa je rezidenciju u Azerbejdžanu zamenio onom u Austriji. Ministarstvo spoljnih poslova započelo je ovaj trend 2013, kada je bivši šef BIA Rade Bulatović postavljen za ambasadora Srbije u Ukrajini. Prema nezvaničnim najavama, on bi mogao da nastavi diplomatsku karijeru u Makedoniji.

- Todorov je još jedan visokopozicionirani kadar BIA koji će se "prekvalifikovati" za ambasadora. To već postaje trend u našoj diplomatskoj misiji. Priča se da je za njega nađeno mesto u Budimpešti, jer je aktuelni ambasador Rade Drobac stekao uslove za penziju - objašnjava naš izvor.

Vojnopolitički analitičar Vlade Radulović smatra da je praksa udomljavanja kadrova iz BIA u diplomatsku mrežu loša, jer postoje bolja rešenja.

foto: Fonet Nenad Đorđević

- Ne bih voleo da Ministarstvo spoljnih poslova postane mesto za uhlebljavanje visokih kadrova BIA. Ako je ideja da naše diplomatske misije krenu u ofanzivniji nastup, onda treba razmisliti o ponovnom aktiviranju službi za istraživanje i dokumentaciju, odnosno čuveni SID, koji je do 2007. postojao po ambasadama. Vraćanje SID zapravo bi bila obnova diplomatske obaveštajne službe - kaže Radulović za naš list.

Incident oterao ambasadora

Nova lica u Parizu

MSP je primoran da sa novim kadrovima interveniše i u Parizu, gde je izbio ozbiljan incident između ambasadora Rajka Ristića i direktora Kulturnog centra u Parizu Radoslava Pavlovića. Malo je falilo da se njih dvojica čak i fizički obračunaju, pa je pronađeno rešenje u da dosadašnja otpravnica poslova ambasade u Londonu Nataša Marić pređe na ambasadorsko mesto u Parizu. Aleksandra Joksimović popuniće dugo upražnjeno ambasadorsko mesto u Londonu. U Pariz dolazi i dosadašnja pomoćnica ministra Tamara Rastovac da zameni Darka Tanaskovića na čelo misije Srbije pri Unesko.

(I.K./ Foto: Fonet/Aleksandar Levajković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track