Najnovije vesti

BRANKO RUŽIĆ: Nije prihvatljivo da razgovaramo o razmeni teritorije
Foto: Zorana Jevtić

nelegitimna ideja

BRANKO RUŽIĆ: Nije prihvatljivo da razgovaramo o razmeni teritorije

Politika

BEOGRAD - Ideja o razmeni teritorija s Kosovom, koja se pominje u poslednje vreme, ne može da bude legitimna i nije prihvatljivo da se o tome govori, izjavio je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave i funkcioner SPS Branko Ružić.

Na pitanje da li je ideja razmene teritorija deo pregovaračke taktike ili ta ideja ima legitimitet, Ružić navodi da to ne može da bude legitimna ideja, niti je iko, kako kaže, pominje na validan nacin.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

"Šta će biti epilog dijaloga zavisiće od državničke mudrosti, koje sa naše strane, siguran sam, ne nedostaje...Ali je važno i da oni koji sede u Prištini, oslušnu eho svog ličnog sagledavanja situacija, ne isključivo da budu nečiji referenti...I kada to bude situacija, siguran sam da ćemo doći do kompromisa", rekao je Ružić.

On za N1 napominje da to neće biti idealno rešenje, jer će svaka strana nešto da izgubi, ali da "ne možemo da imamo monolog".

"Srbija pokušava da sve relevantne međunarodne faktore ubedi u činjenice koje su jasne i relevantne i koliko god to bilo teško, mislim da idemo u dobrom smeru i da će država Srbija uspeti da iznedri neko rešenje koje će na duže staze biti jedino racionalno i zadovoljavajuće, pre svega po srpski narod", navodi Ružić.

Povodom tvrdnji iz opozicije da će referendum o Kosovu biti održan 4. novembra, Ružić kaže da smo daleko od toga da tako brzopleto zaokružujemo nešto što je od vitalne važnosti za Srbiju.

"Ali, to što ne možemo brzopleto, možemo brzo, ukoliko postoji volja na svim stranama i u Briselu i u Vašingtonu i u Moskvi i u Pekingu, u Beogradu naravno, ali mora da postoji i u Prištini", naveo je ministar.

foto: Fonet Nenad Đorđević

SPS, kaže, smatra da je referendum jedan od najboljih instrumenata da se dođe do jasnog stava gradana, ali da je preuranjeno govoriti o nekim datumima.

"Do toga se može doći kad se napravi jedan širi konsenzus, kapacitet svih onih elemenata koji mogu biti podastrti građanima da kažu da ili ne", naveo je Ružić.

Povodom predstojećih izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina, ministar je rekao da će ti izbori biti raspisani najverovatnije 17. avgusta, a da će biti održani 4. novembra i da sve pripremne radnje teku.

Ocenjuje da politizacija tih izbora od nekih nacionalnih saveta, verovatno zbog njihovih političkih ciljeva, pojedinačnih i partijskih, ne doprinosi pripadnicima njihovih manjina.

Govoreći o slučaju Bošnjačkog nacionalnog veća i pozivu koji je predsednik tog nacionalnog saveta Sulejman Ugljanin uputio Bedžetu Pacoliju u svojstvu "kosovskog ministra", Ružić kaže da takva politizacija može da načini štetu ne samo državi Srbiji, već i predstavnicima manjine koju on predstavlja.

"Mislim da je politička mudrost prevagnula i da su predsednik Vučić i ministar Dačić dali jasan odgovor na ovaj način političke manipulacije", navodi Ružić.

foto: Marina Lopičić

Navodi da Ugljanin ima pravo da preko svoje političke partije ostvaruje svoje ciljeve, ali da BNV nije alat, niti bi smeo da posluži kao alat za političku manipulaciju, te da Ugljanin nije to radio dok je, u više navrata, bio član Vlada Srbije.

Kada je reč o o albanskoj manjini i njenom nacionalnom savetu, s obzirom na cinjenicu da su bojkotovali popis iz 2011, Ružić je rekao da pripreme teku uredno.

"Da li će se ta tema, zbog kosovskog Gordijevog cvora, politizovati, to ćemo videti...Ja se nadam da će mudrost i rezon prevagnuti, jer se radi o našim građanima, koji treba da koriste prava koja imaju", navodi Ružić.

(Kurir.rs/Tanug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...