Najnovije vesti

LONDON NEĆE RASPRAVU O KOSOVU U SAVETU BEZBEDNOSTI? Dačić: To je za nas jasna poruka!
Foto: Fonet/UN

Velika britanija nije kandidovala temu KiM

LONDON NEĆE RASPRAVU O KOSOVU U SAVETU BEZBEDNOSTI? Dačić: To je za nas jasna poruka!

Politika

Velika Britanija, koja od 1. avgusta preuzima predsedavanje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, namerava da spreči da se tokom avgusta održi redovna sednica o situaciji na Kosovu i Metohiji.

foto: EPA

To bi bilo prvi put da se na Ist Riveru o ovoj temi ne diskutuje u tromesečnom intervalu. Prema nezvaničnim saznanjima, trenutno se vodi rasprava o programu rada SB za naredni mesec i London nije kandidovao temu za KiM, a i neće, jer smatraju da je stanje u našoj južnoj pokrajini dobro i da za to nema potrebe.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je to očekivano i da je očigledno da Veliku Britaniju „ne interesuje srpski stav“.

foto: Fonet TV

"To je za nas jasna poruka", istakao je Dačić.

Izvori tvrde da se tome žestoko protive Kina i Rusija, a ishod ove diplomatske bitke trebalo bi da bude poznat do kraja ove nedelje. Bez obzira na to generalni sekretar UN Antonio Gutereš svakako priprema redovan tromesečni izveštaj o KiM, pišu Novosti.

foto: Reuters / Eduardo Munoz

Prethodna sednica posvećena KiM bila je 15. maja i već tada je Beograd došao do informacija da će Velika Britanija pokušati ovo pitanje da skine sa dnevnog reda kada bude na čelu SB UN. Pošto su sada rešili da to sprovedu u delo, Srbija je poslala upozorenje da će ovaj čin tretirati kao antisrpski akt. Međutim, ako u avgustu ne bude bilo rasprave o Kosovu, moglo bi se lako dogoditi da rasprava izostane i u septembru, jer tog meseca predsedava Amerika.

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti/Foto: Fonet)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...