ZORAN STANKOVIĆ: Končuljski sporazum ne postoji, tvrdnje Albanaca neutemeljene
Foto: Dragana Udovičić

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu

ZORAN STANKOVIĆ: Končuljski sporazum ne postoji, tvrdnje Albanaca neutemeljene

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković kazao je, povodom izjava Albanaca iz tih opština da Srbija ne poštuje "končuljski sporazum", da taj sporazum ne postoji, već samo Izjava o demilitarizaciji tzv Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM).

Albanci sa juga Srbije su nakon usvajanja Zakona o ratnim memorijalima u Skupštini Srbije navodili i da je Srbija "končuljskim sporazumom" amnestirala sve pripadnike takozvane OVPBM, te da nema ničeg spornog u tome da se poginulim pripadnicima te terorističke formacije podižu spomenici.

foto: Fonet/Ljiljana Stanojević

Stanković je za Tanjug objasnio da je Izjava o demilitarizaciji Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, koja postoji samo na engleskom jeziku, potpisana u Končulju 2001. godine i ponovio je da to nije končuljski sporazum.

"Izjavu o demilitarizaciji OVPBM potpisali su tadašnji šef Kancelarije NATO za SR Jugoslaviju Šon Saliven i komandanti Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe i tom izjavom regulisano je da se naoružane formacije razoružaju, polože svoje oružje i da se uspostavi mir na tom prostoru", kazao je Stanković.

Dodao je da je naša zemlja dužna da sve ugovore i dokumenta na koje se obavezala poštuje, kao i da sve svoje ustavne zakone i konvencije o nacionalnim manjinama poštuje i da primenjuje u svakodnevnom radu.

"To mi u našem svakodnevnom radu, u saradnji sa opštinama Preševo, Medveđa i Bujanovac, primenjujemo i ispunjavamo sve zadatke koji su predviđeni tim dokumentima", zaključio je Stanković.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track