SVE JE IDEALNO U SRPSKOJ POKRAJINI: Velika Britanija nije stavila Kosovo na dnevni red Saveta bezbednosti UN

nema rasprave

SVE JE IDEALNO U SRPSKOJ POKRAJINI: Velika Britanija nije stavila Kosovo na dnevni red Saveta bezbednosti UN

Politika -

Beograd smatra da pitanje Kosova nije rešeno i da situacija na terenu ukazuje na neophodnost daljeg prisustva i angažman Unmika u nesmanjenom obimu i nepromenjenom mandatu

BEOGRAD - Velika Britanija, koja predsedava Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u avgustu, nije večeras uvrstila redovnu raspravu o Kosovu i Metohiji na dnevni red tog tela.

Savet bezbednosti do sada je svaka tri meseca razmatrao izveštaj o radu Misije UN na Kosovu (Unmik). Poslednja trakva sednica održana je 14. maja.

Velika Britanija i druge zapadne zemlje zalažu se za promenu formata i dinamike sednica o Kosovu, kao i za smanjenje budžeta Unmika, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu pretnju po međunarodni mir i bezbednost.

Beograd smatra da pitanje Kosova nije rešeno i da situacija na terenu ukazuje na neophodnost daljeg prisustva i angažman Unmika u nesmanjenom obimu i nepromenjenom mandatu.

Savet bezbednosti je od 10. juna 1999, kada je usvojena rezolucija 1244, redovno razmatrao izveštaje generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu.

U izveštaju o Kosovu za period od 16. aprila do 15. jula, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio nastavak dijaloga Beograda i Prištine iako u razgovorima pod pokroviteljstvom Evropske unije nije bilo bitnijeg napretka.

On je izrazio zabrinutost što posle šest meseci nije rešeno ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića usred dana u Kosovskoj Mitrovici i pozvao kosovske vlasti da pojačaju istragu i "koriste sve dostupne kanale pomoći".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track