PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ UPUTIO OTVORENO PISMO SRBIMA SA KOSOVA: Neće biti nove Oluje! Spremni smo da zaštitimo vaše živote i mir!
Foto: Tanjug

mir nam je najveći interes!

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ UPUTIO OTVORENO PISMO SRBIMA SA KOSOVA: Neće biti nove Oluje! Spremni smo da zaštitimo vaše živote i mir!

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je otvoreno pismo građanima na Kosovu i Metohiji.

Poštovani građani Kosova i Metohije,

Dragi Srbi,

Sutra, 4. avgusta, ističe rok koji je Evropska unija dala privremenim insitucijama samouprave u Prištini da na osnovu Briselskog sporazuma završe usvajanje Statuta Zajednice srpskih opština.

Dan pred istek najnovijeg roka za obaveze Prištine u formiranju Zajednice srpskih opština i na 1930. dan od kada je Priština potpisom preuzela tu obavezu, obistinjuju se i potvrđuju sva upozorenja i sumnje koje sam iskazivao svo vreme. Priština ni ovog puta prstom neće mrdnuti kako bi formirala Zajednicu srpskih opština.

Dragi Srbi, molim vas da u vezi sa ovim ne preduzimate ništa što bi pojedinci među Albancima, ili delu međunarodne zajednice, iskoristili kao izgovor za preduzimanje bilo kakvih akcija protiv vas.

I baš zbog toga, u ovim danima u našoj južnoj pokrajini, ali i manjem delu međunarodne zajednice, glasno se čuje reč i jasno vidi delovanje onih koji, umesto da izvrsavaju preuzete obaveze prema Srbiji i Srbima, ovaj period koriste da u srpski narod na Kosovu i Metohiji, svakodnevnim pretnjama i organizovanim širenjem glasina, unesu nemir i strah, priželjkujući paniku, sa ciljem izazivanja nepoverenja u državne institucije Srbije, stvaranja podele među političkim predstavnicima Srba na KiM i ukupnog slabljenja naše pozicije u osetljivoj fazi pregovora.

Dragi sugrađani, upravo iz ovih razloga, nama je mir najveći interes. Izazovi koji su pred nama zahtevaju od nas da budemo iznad razdora, manipulacija i ciljane kampanje dezinformacija. Zato vas molim i pozivam da ne nasedate na bilo kakve provokacije, da na sve eventualne izazove reagujete mirno, civilizovano i dostojanstveno, a mi ćemo biti predani tome da vam političkim metodama obezbedimo sigurnost i budućnost na tim prostorima.

foto: Zoran Šaponjić

Srbija je danas spremna da izvrši svoju obavezu prema vama i zaštiti vaše živote i mir, ako to bude neophodno. Dok sam na njenom čelu, Srbija neće dozvoliti organizovano nasilje nad Srbima i njihovim svetinjama, kao ni njihov progon. Nove „Oluje“ na Kosovu i Metohiji neće biti. Mir za Srbiju i srpski narod jeste najviša vrednost, koju pored svega drugog nastojimo da zaštitimo i kroz teške razgovore koje vodimo sa političkim predstavnicima Albanaca i međunarodne zajednice.

Osim nas, koji smo tome iskreno posvećeni, očuvanje mira u našoj južnoj pokrajini jeste i primarni zadatak misije KFOR i NATO, od kojih posebno očekujem i zahtevam da mir zaštite tako što ce sprečiti svaki eventualni pokušaj, bilo čiji i pod bilo kakvim izgovorom, da zauzmu i od vas otmu Hidroelektranu „Gazivode“, trafostanicu „Valač“ ili bilo koji drugi ključni objekat infrastrukture od koga zavisi vaš opstanak.

Zbog vaše i budućnosti cele Srbije nastavićemo da se na isključivo miran način zalazemo za kompromisno i sveobuhvatno rešavanje odnosa na Kosovu i Metohiji, i nećemo stati sve dok za naš narod ne obezbedimo u svakom pogledu više nego što imamo danas.

Vama i vašim porodicama od srca želim sve najbolje.

Aleksandar Vučić,

Predsednik Republike Srbije".

Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track