SCENARIO PROGON NA KIM PO UZORU NA OLUJU: Albanci proteruju Srbe s Kosova po hrvatskom modelu!
Foto: Profimedia, AP

Cilj je da etnički očiste Kosmet

SCENARIO PROGON NA KIM PO UZORU NA OLUJU: Albanci proteruju Srbe s Kosova po hrvatskom modelu!

Politika -

Cilj je da etnički očiste Kosmet i stave ga pod punu kontrolu vlasti u Prištini, kao što su Hrvati pre 23 godine proterali 250.000 ljudi iz Republike Srpske Krajine

Albanski plan upada na sever Kosova skoro da je preslikan model koji su Hrvati primenili upravo na današnji dan 1995. godine, kad su započeli vojnu operaciju "Oluja" i za četiri dana proterali oko 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine. Cilj Albanaca je da nasilno zauzmu sever Kosmeta, etnički ga očiste i na taj način stave pod punu kontrolu Prištine.

Na to, kako ocenjuju sagovornici Kurira, ukazuje opšta mobilizacija bezbednosnih snaga na KiM, more dezinformacija iz Prištine, te strah i zabrinutost kosovskih Srba, kao što je bilo i u Hrvatskoj pre 23 godine.

- Oni su spremni na sličan progon i pogrom Srba kao što su to Hrvati uradili sa akcijom "Oluja". Naruku im ide ideja koju svakodnevno propagiraju neodgovorni opozicioni političari u Srbiji o "zamrzavanju konflikta" i odbijanju bilo kakvog rešenja za Kosovo. Ne zaboravimo da je i Hrvatska akciju "Oluja" započela nakon što su Srbi, to jest srpsko rukovodstvo u Hrvatskoj, pod uticajem Slobodana Miloševića, odbili plan Z4 koji je predložila međunarodna zajednica, a koji je srpskoj zajednici nudio skoro državu u državi - navodi direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš.

foto: Dado Đilas

On upozorava da vrlo ozbiljno treba shvatiti i pretnje kosovskog rukovodstva o pripajanju Preševske doline Kosovu bez ikakve podele KiM: - Oni veoma dobro znaju da tako nešto nije moguće bez ozbiljnog oružanog sukoba, i upravo šalju poruku da su spremni na sukob sa Srbijom. Velika je nervoza u Prištini u ovoj fazi rešavanja kosovskog problema jer im ne ide kako su planirali. Situacija u međunarodnim krugovima se menja, posebno stav SAD. Ta nervoza, međutim, dovodi do toga da su oni spremni na nasilje na Kosovu protiv Srba, a sve zbog severa Kosova, koji im je najvažniji za zaokruživanje pune državnosti.

Poruka državnog vrha Nećemo dozvoliti nikakve "Oluje" na KiM Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u više navrata govorio da je Srbija spremna na dijalog, kompromis i opredeljena za mir, ali da nikada neće dozvoliti nikakvu novu "Oluju" ni "Bljesak", egzodus i zločine nad Srbima na Kosovu:

- Mora svet da razume da ne može da se dogodi nova "Oluja". To niko ne može da dozvoli.

Danas na Kosovu stanje kao pred "Oluju" 1995. 1. Opšta mobilizacija bezbednosnih snaga 2. Dezinformisanje javnosti 3. Strah kod Srba

B. B./Foto:Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track