KURIROV SPECIJAL! OLUJA - ZLOČIN BEZ KAZNE: Klinton dao zeleno svetlo
Foto: Profimedia, Reuters

Dokazi Amerikanci aktivno pomogli etničko čišćenje

KURIROV SPECIJAL! OLUJA - ZLOČIN BEZ KAZNE: Klinton dao zeleno svetlo

Politika -

Podrška SAD nisu bile uključene samo u pripremu i praćenje operacije „Oluja“ već su je inicirale i aktivno učestvovale

Tačno u ponoć 3. na 4. avgust 1995, hrvatskim jedinicama je naređeno da isključe na četiri sata sve telekomunikacione uređaje.

U operativnom štabu HV sedeo je pukovnik Džon Sedler (DIA, Vojna obaveštajna služba) i pratio događaje, dok su Amerikanci elektronski presretali i uništavali srpske sisteme veza. Operacija je satelitski prenošena u Pentagonu. Bespilotne letelice pratile su dešavanja na terenu. Dva američka borbena aviona tad su nadletala područje i gađala srpsku protivavionsku bateriju u okolini Knina.

Zločini nisu važni

Vest da su SAD direktno angažovane u operaciji „Oluja“ je objavljena, a zatim povučena na insistiranje Amerikanaca. Niko nije verovao u njihove tvrdnje da nemaju ništa sa akcijom. Bilo je već suviše dokaza za suprotno: SAD nisu bile uključene samo u pripremu i praćenje operacije već su je i inicirale i aktivno učestvovale. Prema brojnim dokumentima, zeleno svetlo dao je predsednik SAD Bil Klinton, a preko pukovnika DIA Ričarda Herika, koji je preneo Zagrebu da akcija mora da bude „čista i brza“ i da se „završi za pet dana“.

SAD su zažmurile na zločine jer ih je interesovao samo brz ulazak HV u BiH, prodor do Banjaluke i saglasnost Beograda da potpiše mirovni sporazum u Dejtonu.

foto: Profimedia

DIA, CIA, MPRI...

Klintonu je isticalo vreme u Beloj kući. Verovao je da mu rešavanje kriza na Balkanu osigurava opstanak, te je odlučio da Hrvatsku iskoristi za napad na srpske snage u BiH. Potpisana je Splitska deklaracija, kojom se „dozvoljava ulazak HV pod vođstvom Ante Gotovine u BiH u cilju saradnje sa ABiH“. Ali HV je morao prvo da se popne na planine iznad Knina i zauzme grad. Pentagon je koordinirao celu akciju preko Herika, a aktivnosti CIA je vodio Mark Kelton, šef filijale agencije u Zagrebu.

Američki konsultant za Hrvatsku (Fingers) upućen je na MPRI, a MPRI, konsultantska kuća iz Virdžinije koja radi za vojsku SAD, negirala je učešće u „Oluji“, ali fotografije dokazuju suprotno. Ante Gotovina se slikao sa Ivanom Šarcem, Herikovim pomoćnikom, koji je sa 17 godina emigrirao u SAD, bio zamenik vojnog atašea u ambasadi SAD u Zagrebu, i s čovekom u američkoj uniformi na Dinari, objavljena je i slika Gotovine ispred znaka „Dobro došli u trening centar Fort Irvin“... Ričard Grifits, izvršni direktor MPRI, od Hrvata je dobio orden. Pitanje učešća SAD bilo je postavljeno i pred Haškim tribunalom.

Kurir / Branka Mitrović

Foto: Profimedia, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track