KURIROV SPECIJAL! OLUJA - ZLOČIN BEZ KAZNE Srbima najavljen napad na Krajinu: Vojska mislila da im se podmeću dezinformacije
Foto: Dragana Udovičić

imali podatke pre agresije

KURIROV SPECIJAL! OLUJA - ZLOČIN BEZ KAZNE Srbima najavljen napad na Krajinu: Vojska mislila da im se podmeću dezinformacije

Politika -

Vojska Srpske Krajine imala je informacije o pripremanju napada Hrvatske vojske na Republiku Srpsku Krajinu, ali ih je smatrala dezinformacijama stranih službi.

Samo dan pre napada na Srpsku Krajinu, 3. avgusta 1995, pukovnik Rade Rašeta, pomoćnik komandanta za bezbednosne poslove, šalje strogo poverljivi izveštaj br. 37-616 generalu Aleksandru Dimitrijeviću (na fotografiji), načelniku Uprave bezbednosti Generalštaba JNA, u kojem stoji da su učestale dezinformacije o napadu na Krajinu i da su uglavnom plasirane preko Unprofora.

Uloga Unprofora

- HIS (Hrvatska izveštajna služba) ili SOS (Strane obaveštajne službe) zapadnih zemalja, a sigurno u funkciji globalne politike prema Krajini, dnevno po nekoliko puta iz različitih izvora plasirane su dezinformacije o bezuslovnoj agresiji HV na RSK... Ustanovljeno je da je preko 80 odsto dezinformacija plasirano preko Unprofora, najčešće posredstvom oficira za vezu, ali u prvom i drugom slučaju vodeći računa da dezinformacije dođu do najviših nivoa... - stoji u izveštaju.

foto: Printscreen

Prema tom dokumentu, drugu kategoriju izvora preko kojih su SOS plasirale dezinformacije bile su veze obaveštajnih organa i RSDB u inostranstvu.

Poluistine

- Treću kategoriju plasiranih dezinformacija činio je HIS preko radio-veza koje je RPG praćenjem otkrivao i registrovao. Četvrtu skupinu dezinformacija ili poluistinitih podataka čine podaci dobijeni od izvora koji su po zadacima različitih službi upućivani u RH i 5. K. (korpus)... Kontraobaveštajni sistem bez obzira na probleme funkcioniše i jedinstvo unutar službe je na visokom nivou - zaključuje Rašeta.

Dan nakon što je izveštaj poslat, počela je operacija „Oluja“.

Kurir / B. Mitrović

Foto: Dragana Udovičić, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track