NA PRILAZU BRANI SAMO DVA VOZILA: Kfor smanjio prisustvo oko hidroelektrane Gazivode
Foto: Zoran Šaponjić

smirivanje

NA PRILAZU BRANI SAMO DVA VOZILA: Kfor smanjio prisustvo oko hidroelektrane Gazivode

Politika -

ZUBIN POTOK - Kako Kurir saznaje tokom popodneva, smanjen je broj američkih vojnika KFOR-a koji kontrolišu prilaze hidroelektrani Gazivode.

Tokom prepodneva američki vojnici kontrolisali su, sa više borbenih kola, najmanje 10-ak prilaza Gazivodama, i sa magistrale Brnjak-Zubin potok, i iz sela Gazovide, a bili su prisutni i na samoj brani. U ovom trenutku na Gazivodama je ostalo tek par vozila američkih snaga iz sastava KFOR-a.

foto: Zoran Šaponjić

Američki vojnici, sa puškama, stoje ispred vozila, a povremeno ih obilaze timovi za vezu Kfora, navodi Tanjug.

Pripadnici Kfora ukazali su još jutros da nije reč o blokadi hidroelektrane, već o delu planirane redovne vežbe međunarodnih snaga na Kosovu.

Vojnici Kfora ne zaustavljaju saobraćaj, niti sprečavaju prilaz hidroelektrani.

Na Kosovu danas, nakon brojnih spekulacija, upozorenja, pa i pretnji premijera Ramuša Haradinaja Srbima da ne pokušavaju da uspostave autonomiju zbog isteka roka za uspostavljanje Zajednice Srpskih Opština, među Srbima vlada uznemirenost.

Najviše se strepi na severu, gde se, zbog takve atmosfere, strepi od mogućnosti preuzimanja od strane prištinskih vlasti.

I pored toga na jezeru Gazivode bili su kupači i pecaroši, koji nisu dozvolili da im tenzije poremeti koliko-toliko normalan život.

Gazivode su u proteklom periodu bile često pominjane kao "meta" prištinskih vlasti, koje žele da ih "uključe" u kosovski energetski sistem.

foto: Zoran Šaponjić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je više puta izjavio da nema govora o tome.

Jezero i hidrocentrala Gazivode, kod Zubinog Potoka, i trafostanica Valač su ključni energetski resursi na severu Kosova, u vlasništvu Elektroprivrede Srbije.

Gazivode, prema nekim procenama, prihoduju desetine miliona evra godišnje.

Deo sistema je i kanal Ibar-Lepenac, koji je praktično vitalni vodni resurs za teritoriju KiM, počev od snabdevanja vodom, preko navodnjavanja, do rashlađivanja Termoelektrane "Obilić".

(Kurir.rs/Z.Š/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track