VUČIĆ UPOZORAVA: Strane službe spletkare po Srbiji, nešto se strašno kuva! Nećemo dozvoliti nove Oluje!
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

zaključci sednice saveta za nacionalnu bezbednost

VUČIĆ UPOZORAVA: Strane službe spletkare po Srbiji, nešto se strašno kuva! Nećemo dozvoliti nove Oluje!

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je prethodnih dana zabeleženo snažno, višeslojno agenturno delovanje stranih obaveštajnih službi u Srbiji, te da je državni vrh morao da se bavi odgovaranjem na tračeve, a ne time da Priština nije sprovela jedinu obavezu - formiranje Zajednice srpskih opština.

- Trebalo bi danas da budemo srećni da se nešto dogodilo, da je formirana ZSO, a ne što nas danas nisu pobili. Prethodnih dana imali smo delovanje iz raznih centara moći kako se nešto strašno kuva, kako strašni zločinci iz Beograda sa nešto malo manjim zločincima u Prištini nešto spremaju. Taj ko to kaže mora biti ne samo zlonameran nego težak bolesnik - rekao je Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i nakon razgovora s patrijarhom Irinejem.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vojno neutralni

On je rekao da Srbija treba da bude dovoljno sposobna da kao vojno neutralna zemlja može da obezbedi mir našoj deci i budućnosti.

- Sve ćemo dati da sačuvamo mir i stabilnost, gotovo po svaku cenu, ali nikada više nećemo dozvoliti nove „Oluje“. Svi znaju da ne govorim nešto što bi predstavljalo prazne priče i što ne bismo činili. Moj odgovor svima koji misle da napadaju i vrše pogrom nad srpskim narodom jeste da novih „Oluja“ neće biti i srpska država ih neće dozvoliti - istakao je Vučić.

On je odbacio navode da su Priština i Beograd u dogovoru želeli da izazovu incidente i kazao da su se proteklih deset dana različite svetske službe uplitale u politički i medijski život i dovele do toga da sada moraju da odgovaraju na tračeve, a ne da govore o tome da Priština nije sprovela jedinu obavezu - formiranje Zajednice srpskih opština.

Prvo ZSO

Predsednik je istakao da sprovođenju Sporazuma o energetici mora da prethodi uspostavljanje Zajednice srpskih opština jer ZSO treba da osnuje kompanije koje bi se bavile elektrosnabdevanjem.

Licemerno je, kaže predsednik, da međunarodna zajednica poziva obe strane da se ponašaju u skladu s dogovorenim jer te dve strane imaju svoje „ime i prezime“.

- Šta je to što srpska strana nije ispunila iz Briselskog sporazuma, pitam sve političare u Srbiji, sve crkvene zvaničnike... Videćete da to ne postoji - naglasio je on.

foto: Marina Lopičić

Otvoreno s patrijarhom

KOMPROMISNO REŠENJE NIJE NA VIDIKU

Predsednik kaže da je patrijarhu rekao sve što misli, i o KiM i o drugim pitanjima, te da je od patrijarha čuo šta misli SPC.

- Zadovoljan sam što me je saslušao - rekao je predsednik i precizirao da su razgovarali o položaju Srba na Kosovu i Metohiji, o položaju srpskog naroda u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, kao i o posledicama zločina i ubijanja i proterivanja u akciji „Oluja“, pre 23 godine, ali i o katastrofalnim demografskim kretanjima. Predsednik Vučić rekao je da kompromisno rešenje za Kosovo nije na vidiku i da nije optimista po tom pitanju.

foto: Kurir

Istraga šef kancelarije za Kosovo i Metohiju

ĐURIĆ: SLUŽBE ĆE SPREČITI AGENTURNO DELOVANJE POLITIČARA I SVEŠTENIKA

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da su bezbednosne službe dobile svoje zadatke, posebno za sprečavanje „agenturnog delovanja“ pojedinih političara i sveštenika.

On je rekao da su „pojedini“ političari i verski velikodostojnici iz Srbije optuživali svoju zemlju da planira zločine prema svom narodu i za „nekakve scenarije dogovorenih sukoba“ i na taj način doveli Srbiju u situaciju da, umesto o neispunjavanju dogovora o ZSO, govori o bezbednosti Srba na Kosovu.

foto: Kurir

U današnjem broju štampanog izdanja Kurira možete pročitati i ovo:

*HRVATSKI HULIGANI ZAVRŠILI U ZATVORU U PADINSKOJ SKELI: Član Torcide priznao: Crtao sam grafit!

*ISPITUJE SE VEZA CRNOGORSKOG KLANA SA LIKVIDACIJOM ADVOKATA: Kavčani pod lupom zbog ubistva Dragoslava Miše Ognjanovića!

*SAZNAJEMO! Prijovićka se porađa u Americi

*TREBA NAM EVROPA Srpski klubovi se oparili od UEFA!

*BOMBA: Napadač Mančester junajteda ponuđen Zvezdi!

KURIR OTKRIVA NEPOZNATE ČINJENICE IZ ŽIVOTA MIHAJLA PUPINA

Danas u Kuriru ekskluzivno objavljujemo priče o Mihajlu Pupinu i njegovoj ulozi u istoriji Srbije.

foto: Promo

Dnevne novine Kurir u saradnji sa autorkom Aleksandom Ninković Tašić svake nedelje objavljuju ekskluzivne priče i fotografije iz života Mihajla Pupina.

U prvom broju koji objavljujemo u Kuriru, saznajte:

- Kako je Pupin pomogao Srbiji tokom Prvog svetskog rata

- Šta je pisao o Nemačkoj i kako je pomogao da ona bude pobeđena

- Šta je radio na mirovnoj konferenciji u Parizu 1919.

- Kako je ubeđivao Amerikance da pomognu Srbiji

- Kako je postao jedan od osnivača NASA

Narednih nedelja saznaćete zašto FBI čuva dosije o srpskom naučniku, kakve su bile njegove veze sa Nikolom Teslom, kakav odnos je imao sa vladikom Nikolajem Velimirovićem, šta je pisao o Gavrilu Principu I još mnogo zanimljivih pojedinosti iz burnog života srpskog naučnika.

(Kurir.rs/Ivana Kljajić/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track