NAPREDNI KLUB: Srbi u rasejanju da budu jedan od stubova spoljne politike
Foto: Beta

izveštaj o pravima srba u regionu

NAPREDNI KLUB: Srbi u rasejanju da budu jedan od stubova spoljne politike

Politika -

BEOGRAD - Napredni klub danas je ocenio da Srbija tokom deset godina nije vodila doslednu ni osmišljenu politiku prema "srpskim zemljama i rasejanju", da su pokušaji u tom pravcu "prekinuti promenom vlasti 2012. i ukidanjem ustanova", a da je današnja politika "partijska, incidentna, reaktivna i nije recipročna".Taj klub je zatražio od vlasti u Srbiji da politiku prema srpskim zemljama i rasejanju uvrsti medju stubove spoljne politike, da vodi politiku reciprociteta i ugleda se na politiku Madjarske, Hrvatske, Bugarske i Turske prema njihovim sunarodnicma koji žive u zagraničnim krajevima.

Srpski narod je tokom proteklih 10 godina u susednim zemljama i okolnim entitetima, s izuzetkom Madjarske i Rumunije, sistematski liševan prava i asimilovan, saopštio je Napredni klub, povodom objavljivanja 10. godišnjeg Izveštaja o političkim pravima srpskog naroda u regionu.

Napredni klub je naveo da je "srpski narod jedini evropski narod čije pripadnike na dnevnom nivou napadaju" u Hrvatskoj i na Kosovu.

Taj izveštaj, kako je navedeno, odnosi se na stanje političkih prava oko 1,8 miliona pripadnika srpskog naroda u devet susednih i okolnih država i entiteta, koja su odredjena medjunarodnim i bilateralnim ugovorima i sporazumima, a u nekim slučajevima definisana univerzalnim standardima i konvencijama.

U saopštenju Naprednog kluba navedeno je da je "osporavanje prava najotvorenije u Crnoj Gori, Albaniji, na Kosovu-UNMIK i u BiH", gde su i "pritisci i asimilacija najveći".

"Broj pripadnika srpskog naroda kontinuirano opada (oko 15 odsto ukupnog broja na svakih deset godina), asimilacija je očigledna, srpski narod predstavlja jedinu zajednicu u Evropi protiv koje u ovim državama i entitetima traju neprekidne kampanje mržnje i uvreda. Stanje je takodje teško u Hrvatskoj gde svake godine dodje do novih sistematskih pritisaka i napada na srpski narod", naveo je Napredni klub.

Kako je saopšteno, u Sloveniji i pored "delimičnog napretka u vezi sa rešavanjem slučaja 20.000 gradjana dve decenije izbrisanih iz državljanstva", Srbi kao najveća manjinska zajednica još nisu dobili čak ni status nacionalne manjine."Od susednih i okolnih država tražimo da poštuju obaveze koje su prihvatili. Od EU i SAD tražimo prekid licemerne i šovinistike politike dvostrukih standarda", naveoje Napredni klub.

foto: EPA

Predstavljajući Izveštaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu danas je predsednik Naprednog kluba i član Političkog saveta Narodne stranke Čedomir Antić na konferenciji za novinare rekao da je položaj Srba medju svim državama regiona najgori u Crnoj Gori, gde srpski narod nema nikakva prava, dok ostale zemlje slede hrvatski model asimilacije Srba.

Antić je ocenio da velike sile, poput SAD i Velike Britanije, pokazuju potpuno nerazumevanje za Srbe jer tvrde da bi BiH trebalo da bude unitarna i da bi trebalo da postoji jedan bosanski narod i jedan bosanski jezik, dok su sa istovremeno "spremne da ratuju za Kosovo".

"U Makedoniji ima procentualno manje Albanaca nego Srba u Crnoj Gori, a uživaju neuporedivo veća prava. Srbi u Makedoniji su dobili odredjena prava, ali su Tiranskom platformom Srbi označeni kao sakrivci za navodni genocid nad Albancima", rekao je Antić.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić rekla je da je Hrvatska donela "i neke dobre zakone, ali joj u praksi smeta ćirilično pismo" koje se napada čekićima, dok se srpski identitet napada agresivnom asimilacijom, a u novije vreme i teškom diskriminacijom usvajanjem Zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Ona je istakla da velike nesreće kao što je "Oluja" ne smeju biti okvir za stranačko produciranje jedne stranke i jednog čoveka.

"Kada bi aktuelna vlast u Srbiji sprovodila Bečki sporazum sa pola snage s kojim sprovodi srpski deo Briselskog sporazuma, mnoga pitanja izbeglica i povratnika bi bila rešena", rekla je Sanda Rašković Ivić i dodala da na Kosovu, srpskoj državnoj teritoriji, Srbi žive u strahu i progonu ne samo od Albanaca, nego i od mafijaških struktura povezanih sa akterima režima u Beogradu.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track