VUČIĆ: Stajaćemo uz svoj narod i nećemo dozvoliti da ga neko progoni i ponižava
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

bačka palanka

VUČIĆ: Stajaćemo uz svoj narod i nećemo dozvoliti da ga neko progoni i ponižava

Politika -

BAČKA PALANKA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je večeras da za Srbe više neće biti "Oluje" i da će Srbija stajati uz svoj narod i neće dozvoliti da ga neko progoni ubija i ponižava.

Vučić je u Bačkoj palanci na komemoraciji povodom godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" i Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe, rekao da se Srbija menja i da više neće da ćuti već da sme da kaže da su se nad Srbima dešavali zločini i istrebljenja.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Nismo smeli da kažemo ni zločin, ni pogrom ni istrebljenje, ni paljenje, danas smemo. Danas je Srbija u ime svojih progovorila bez trunke mržnje i poziva na osvetu, bez želje za bilo čim drugim osim za istinom i elementarnom pravdom. A ja vama želim da ponovim i kažem, a vi ćete znati jesam li dovoljno ozbiljan, da više nikada neće biti Oluja za Srbe zato što su Srbi", rekao je Vučić.

On je kazao da je to poruka i Srbima i svima drugima te da Srbija neće više biti samo utočište za srpski narod već da će stajati uz narod i nikome neće dozvoliti da ga progoni, ubija i ponižava "Nema više čega da se stidimo zato što smo Srbi", istakao je Vučić.

On je naglasio i da su se okupili ne samo da obeleže najstrašniji dan u srpskoj novijoj istoriji, dan kada je počela "Oluja, "golgota jednog naroda koji je šiban mržnjom", već i da posvedoče pred svima da je svaki zločin večan i da ne može da se zaboravi i opravda, a najmanje može da se slavi.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Vučić je rekao da su 4. avgusta, istog datuma kada je 1995. počela "Oluja", nacisti 1944. provalili u skrovište Ane Frank koja je bila Jevrejka, i da to nije slučajnost.

U oba slučaja i Ane Frank i Srba iz Krajine, kako je naveo, postojalo je ubedjenje da će neka zemlja i ljudi bez njih biti lepši i bolji.

"Hitler je hteo svet bez Jevreja, a Hrvatska i njena politika je htela Hrvatsku bez Srba, jer su, kako je rečeno razarali hrvatsko nacionalno biće", rekao je Vučić.

Komemoracija povodom stradanja Srba u operaciji "Oluja" počela je u 20.00 u Sportsko-rekreativnom centru u Bačkoj palanci, gde je postavljen veliki natpis "Oluja je pogrom. Da se ne zaboravi". Na početku ceremonije intonirana je himna Republike Srpske i himna Srbije, a potom održan minut ćutanja.

Ceremoniji je prisustvovao državni vrh Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić i Republike Srpske na čelu sa Željkom Cvijanović, kao i predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i brojni gradjani. Prisustvovali su i predstavnici Srba i srpskih političkih stranaka iz Hrvatske i Crne Gore.

Parastos žrtvama služio je srpski patrijarh Irinej, koji je rekao da se "Oluja" ne može nikada zaboraviti, ali da smo kao hrišćani "pozvani" da oprostimo i da se takvo zlo nikada u istoriji ne desi nijednom narodu.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je akcija "Oluja" bila zločinački poduhvat i izrazio uverenje da će Srbi u ovom veku naći snage da objedine svoje državne prostore.

"Ovom narodu i ovoj generaciji srpskog nacionalnog i političkog vodjstva pripada da osmisli nacionalnu i državnu politiku u ovom veku i da ta srpska i nacionalna politika bude politika ujedinjenja i okupljanja, a ne razdvajanja", rekao je Dodik Govorila je i Jelena Knežević koja je 1995. godine bila u izbegličkoj koloni i za vreme rata ostala bez oca.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, u akciji "Oluja" proterano je više od 200.000 krajiških Srba, dok je više od 2.000 izgubilo život ili se vode kao nestali.

Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica u automobilima, kamionima, na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju i BiH.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track