Najnovije vesti

MERKELOVA IMA NOVI PLAN ZA KOSOVO: Evo šta tačno podrazumeva ZSO PLUS! Uključuje i referendum posle 20 godina!
Foto: AP/Bernd von Jutrczenka, Beta/Saša Đorđević

predstavila plan kolegama sa balkana

MERKELOVA IMA NOVI PLAN ZA KOSOVO: Evo šta tačno podrazumeva ZSO PLUS! Uključuje i referendum posle 20 godina!

Politika

Nemačka kancelarka Angela Merkel pripremila je plan za Kosovo koji predviđa formiranje "Zajednice srpskih opština plus", verifikaciju stanja na terenu, kao i održavanje referenduma o otcepljenju u ZSO posle 20 godina, tvrde neimenovani izvoru u Evropskoj narodnoj partiji (EPP).

Merkel je svoj plan predstavila kolegama sa Balkana i, prema njemu, podela na kraju celog procesa je ipak moguća.

Neimenovani izvori u EPP, čijoj grupaciji pripada i Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke, navode da bi plan Angele Merkel trebalo da se realizuje na kratki i srednji rok.

U prvoj fazi bi pre svega trebalo da dođe do formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), na čemu je Merkel insistirala i prilikom poslednjeg susreta sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Kako se tvrdi, Merkel planira da Zajednica dobije šira ovlašćenja, odnosno takozvani "ZSO plus".

Kako bi Zajednica imala pravu funkciju potrebno je formirati i druge organe i mogla bi da sarađuje sa Srbijom, a time bi ona imala pravu snagu i olakšala život građana.

S druge strane, plan nemačke kancelarke bi podrzumevao verifikaciju stanja na terenu, tj. priznanje bez priznanja, a Telegraf.rs navodi da to znači da bi Beograd pristao da "prepozna realnost, ali ne i nezavisnost", dok bi se Priština zadovoljila time da neće biti ometana u svojim pokušajima da postane članica međunarodnih institucija.

Neimenovani izvori iz EPP navedeni elementi plana bi obuhvatili prvu fazu, koja bi bila sprovedena u kratkom roku.

Zatim, kako se navodi, sledi veliko finale, na koje bi trebalo da se se sačeka 20 godina.

Posle tog perioda, u Zajednici srpskih opština bi bio održan referendum o otcepljenju, što bi stvorilo realnu šansu da se deo Kosova na kome živi većinsko srpsko stanovništvo vrati pod efektivnu vlast Beograda.

Kurir.rs/Tanjug/Telegraf

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...