Najnovije vesti

OPOZICIJA U DVE KOLONE: Na pomolu formiranje i građanskog bloka
Foto: Dado Đilas

Razgovori stranaka

OPOZICIJA U DVE KOLONE: Na pomolu formiranje i građanskog bloka

Politika

Saša Janković je nedavno rekao da su za predizbornu koaliciju sa proevropskim strankama, te da sa mnogo njih već najbliže sarađuju i da se taj spisak stalno proširuje

Pored Saveza za Srbiju, Srbija bi mogla da dobije još jednu opozicionu, ovog puta građansku kolonu.

 

Iako još niko nije jasno naznačio takvu mogućnost, znakovi pored puta govore da bi tu kolonu mogli da čine PSG Saše Jankovića, SDS Borisa Tadića, pokret Ne Davimo Beograd i delovi Dosta je bilo koji su napustili tu stranku.

 

Stvaranje jednog opozicionog bloka je postalo nerealno kada su u Savez za Srbiju ušle Dveri, kao jasno ekstremno desno orijentisana stranka.

 

Saša Janković je nedavno rekao da su za predizbornu koaliciju sa proevropskim strankama, te da sa mnogo njih već najbliže sarađuju i da se taj spisak stalno proširuje.

 

I Tadić je SZS-u zamerio ekstremne desničare, uz ocenu da bi opozicija imala veće šanse ukoliko bi se formirala dva bloka.

 

foto: Beta

Portparol SDS Konstantin Samofalov rekao je nedavno da razgovaraju sa svim proevropskim građanskim strankama.

 

- I sa onima koje su van pregovora o ulasku u savez i sa onima koje su u tim pregovorima. Naš stav je i dalje da je potrebno ujediniti proevropsku građansku opoziciju i da je jedini način da pobedimo Vučića principijelnom politikom, a ne neprincipijelnim koalicijama - rekao je Samofalov.

Janković nije bio decidan o takvoj saradnji, ali izvor Blica kaže da na političkoj sceni postoje partneri koji su mu prihvatljivi.

 

- Dogovor o ključnom vrednosnom i političkom pravcu koji će političke organizacije građanske i evropske orijentacije ponuditi Srbiji imaće sve bitne elemente. Stvaraju ga pre svega nove političke organizacije i ljudi u politici - kaže on.

 

Za razliku od izbora u prestonci kada su nastupali samostalno, građanska inicijativa “Ne davimo Beograd” ne isključuje da će za eventualne parlamentarne izbore ući u predizbornu koaliciju. U izboru partnera kažu da će se rukovoditi programom saveza, ali da im je bliža ideja da sa sličnim pokretima razvijaju Građanski front.

 

foto: Stefan Jokić

- Na razgovore o formiranju saveza nismo za sada dobili poziv, a o priklanjanju nekom od njih može se razmišljati tek kada budu jasno predstavljene vrednosti i program oko kojih se oni formiraju. Mnogo nam je bliža ideja da sa sličnim pokretima razvijamo Građanski front - kaže Ksenija Radovanović.

Ne gledaju blagonaklono, kako ističe, na koketiranje sa ekstremističkim strankama.

 

- Informacije o prvim koracima formiranja ovih saveza, koje su kroz medije plasirane građanima, govore o već viđenim modelima lidersko-menadžerskog nastupa, kao i koketiranja, pa i naznakama direktne saradnje sa desno orijentisanim strankama i udruženjima građana. Za nas je to potpuno neprihvatljivo - napominje Radovanovićeva.

 

- Pre nego na smišljanje recepata za preživljavanje izbornih ciklusa, svoju energiju ulažemo u jačanje mreža solidarnih građana. To su baš oni sugrađani koji ispred samačkog hotela u Ustaničkoj ulici svojim telima sprečavaju da 11 porodica izbeglih tokom ratova devedesetih bude izbačeno na ulicu.

 

Deo građanskog bloka koje oko sebe okuplja PSG mogao bi uskoro da postane udruženje „Pokret centra“, koje su registrovali bivši poslanici DJB. Aleksandar Stevanović kaže za „Danas“:

 

„Pokret centra radi i na programskom objedinjavanju, jer udruživanje ima smisla samo kada se udružuju pokreti koji su relevantni, prepoznatljivi i sa jasnim pogledom na ključne izazove Srbije. PSG nam je bliska organizacija“.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...