IZNENAĐUJUĆA IZJAVA MILORADA PUPOVCA: Razumem one u Hrvatskoj koji su u Vučičevoj izjavi prepoznali teške reči
Foto: Dragan Kadić

Poslanik srpske nacionalne manjine u hrvatskom Saboru

IZNENAĐUJUĆA IZJAVA MILORADA PUPOVCA: Razumem one u Hrvatskoj koji su u Vučičevoj izjavi prepoznali teške reči

Politika -

ZAGREB - Poslanik srpske nacionalne manjine u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac izjavio je danas da razume svoje sugrađane Hrvate koji su u poredjenju današnje Hrvatske s Hitlerovom Nemačkom, koje je izrekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prepoznali teške reči i težak teret koji ne bi trebalo pripisivati njima zbog istorijskog stradanja koje su Srbi doživeli tokom i posle vojno-policijske akcije "Oluja" 1995.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Za to postoje odgovorni pojedinci, bilo kao neposredni počinioci, bilo kao komandanti, bilo kao začetnici, a koje ni sud ni javnost nisu dosad osudili, kao što postoje i oni koji su odgovorni za stradanje koje su u ratu doživeli Hrvati", naveo je Pupovac u izjavi dostavljenoj medijima povodom Vučićeve izjave na skupu povodom Dana sećanja na stradale i izbegle Srbe tokom "Oluje" u Bačkoj Palanci, kome je i sam prisustvovao.

Pupovac je rekao da je protiv kolektivizacije krivice "o kome god da se radi, o Hrvatima ili Srbima", jer "osim što je nepravedna, kolektivizacija je seme zla". On je, medjutim, dodao da se nada i da njegovi sugradjani Hrvati razumeju da obeležavanje "Oluje" bez svesti o izgnanstvu preko 200.000 Srba i sa proslavama kao što je bila ovogodišnja u Glini (mestu istorijskog pogroma Srba u mesnoj crkvi i okolini 1941. godine), u kojoj se gledao i slušao sramotni i strašni pozdrav "Za dom - Spremni" ne može biti nikako tolerisano.

Pupovac je izrazio nadu da će "nakon ovoga iskustva, predstavnici dve države uvideti da svi razgovori o nestalim, o manjinama, o sukcesiji, o ratnim zločinima, o granici, o izgradnji infrastrukture, o saradnji policija u borbi protiv terorizma, kriminala i ilegalnih migracija, neće uroditi nikakvim rezultatima ako ne počnu dijalog o tome kako staviti pod kontrolu sukobe u interpretaciji prošlosti i u komemorativnim praksama, a da će njihovi gradjani ostati taoci tih sukoba".

foto: Printscreen YouTube

Naveo je takodje da onima koji u ovakvim okolnostima," kao što je to dosad činjeno u nizu sličnih situacija, celu srpsku zajednicu žele da pretvore u taoca reči koje nisu sami izgovorili i dela koje nisu sami počinili" Pupovac je poručio: "Mi na to nismo pristajali niti ćemo pristajati. Niti želimo da se to ikome i igde dogadja".

Pupovac se oglasio saopštenjem nakon poziva više hrvatskih političara da se ogradi od izjave Aleksandra Vučića koji je u subotu u Bačkoj Palanci, na skupu povodom Dana sećanja na stradale i izbegle Srbe tokom "Oluje", rekao da je "Hitler hteo svet bez Jevreja", a da je "Hrvatska i njena politika htela Hrvatsku bez Srba".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track