Najnovije vesti

(KURIR TV) ZAHAROVA SA OSMEHOM PALA U ZAGRLJAJ DAČIĆU: Ivica pozvao lepu Mašu na kolače u hotelu Moskva, a ona jasno poručila: Rusija nikada neće priznati nezavisnost Kosova!
Foto: Dragana Udovičić

Zajednička konferencija u Ministarstvu spoljnih poslova srbije

(KURIR TV) ZAHAROVA SA OSMEHOM PALA U ZAGRLJAJ DAČIĆU: Ivica pozvao lepu Mašu na kolače u hotelu Moskva, a ona jasno poručila: Rusija nikada neće priznati nezavisnost Kosova!

Politika
12:40h

BEOGRAD - Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova boravi danas u poseti Srbiji tokom koje se susrela sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, a usledila je i zajednička konferencija za medije.

KURIR TV UŽIVO JE PRENOSILA OBRAĆANJE ZAHAROVE I DAČIĆA

Na početku zajedničkog obraćanja, šef srpske diplomatije Ivica Dačić je poručio da mu je veliko zadovoljstvo što je izrazio dobrodošlicu Mariji Zaharovoj, jer je reč o poseti upriličenoj nakon dogovora sa Sergejem Lavrovim koji je i počasni gost Sabora trubača u Guči.

1 / 5 Foto: Dragana Udovičić

"Zaharova pruža podršku Srbiji, veliki nam je prijatelj i to uvek pokazuje. Mi smo istorijski dva bliska i sestrinska naroda i dve države koje su imale isključivo prijateljske odnose. Hvala i na podršci odbrani suvereniteta i integriteta Srbije, kao i na podršci na međunarodnoj javnoj sceni. U tom pogledu, predsednik Vučić je u stalnom kontaktu sa Rusijom, informiše o svim problemima i otvorenim pitanjima u dijalogu sa Prištinom i sa našom čvrstom pozicijom kada je reč o nepriznavanju nezavisnosti KiM. Očekujemo do kraja godine posetu predsednika Putina Srbiji, takođe sednicu Mešovitog komiteta za saradnju Rusije i Srbije, te je ova godina u znaku našeg jubileja - 180 godina diplomatskih odnosa naše dve države. Još jednom lično zahvaljujem ministru Lavrovu i Mariji na spremnosti da uvek odgovore na naše upite i pozive i pomognu u rešavanju raznih problematičnih pitanja. Šta god ko tražio od Srbije, mi nikada nećemo ugroziti odnose sa Rusijom", istakao je Dačić.

On je dodao da mu je drago što će Zaharova imati priliku da se prijatno iznenadi Saborom u Guči, ali i ljubavlju sa kojom je srpski narod dočekuje.

foto: Dragana Udovičić

"Znam da me svi pitaju šta ću pokloniti Mariji, trudio sam se da dajem sporedne odgovore, jer moram da je iznenadim, ali svakako za mene lično je veliko zadovoljstvo što je ona prihvatila da dođe u Srbiju. To je samo korak dalje ka jačanju našeg prijateljstva. U to ime je pozivam da pojedemo moskva šnit u hotelu Moskva", sa osmehom je naveo Dačić.

U nastavku je Zaharova podvukla istorijske veze koje spajaju Srbiju i Rusiju i zahvalila se na pozivu da dođe u posetu, ali i iskoristila priliku da, kako je objasnila, "upozna Srbiju kulturno i istorijski".

foto: Dragana Udovičić

"Mi visoko procenjujemo saradnju na različitim nivoima sa Srbijom. Imamo i redovne konsultacije na nivou pres službi ministarstava dveju zemalja, nedostaje nam vremena, pa je moguće da ćemo i sutra nastaviti razgovore i razmenu iskustava o odnosima sa medijima i organizaciji događaja. Na prvom mestu nam je sprečavanje širenja lažnih informacija i zato sam zahvalna na mogućnosti kombinovanja naših delatnosti i razmeni iskustava", poručila je Zaharova.

Dačić je potom podsetio da je oduvek govorio o potrebi da se izvrši razgraničenje na srpski i albanski deo Kosova.

foto: Dragana Udovičić

"To je odraz naše želje da se dođe do kompromisa, ima više ideja kako bi to moglo da izgleda, ali nas Priština dovodi do toga da im neko, ko nema živaca, kaže: "Nemamo više o čemu da razgovaramo!" Nemojmo da izigravamo budale u dijalogu. Albanci sa Kosova i oni koji ih podržavaju su najveći problem, mi ćemo nastaviti svoju borbu. Da li će do kompromisa doći i kada, to ćemo videti. Predsednik kaže da su male šanse. Rusija će svakako prihvatiti ono rešenje za koje Srbija smatra da joj je u interesu. Kako nije sramota one koji su nas bombardovali da sada kažu da nema više promena granica?! To se odnosi na Makedoniju takođe, sad im zaigrala mečka pred vratima, pa se setili da nema podele po etničkom principu. A da se nije možda OVK borila za multietničko Kosovo? Sram vas bilo, licemeri jedni! Nemojte da se igrate sa živcima i mišićima Srbije", naveo je šef srpske diplomatije.

Odgovarajući na pitanja prisutnih medija, Marija Zaharova je, osvrćući se na zalaganje predsednika Vučića za razgraničenje sa Albancima, istakla da je ruska spoljna politika, sviđala se nekome ili ne, dosledna.

foto: Dragana Udovičić

"Mi poštujemo međunarodno pravo i dogovore, ali oni u jednom trenutku kao da postanu samo parče papira. Zato je potrebno ostati dosledan u stavu koji promovišete. Pre svega mislim na ruski stav po pitanju Kosova. To nije hipotetička analiza, to je praktičan posao zasnovan na međunarodnom pravu. Stav Rusije se po tom pitanju nije menjao i ljudi u Srbiji to znaju, ne priznajemo nezavisnost Kosova. Ako ste državljanin Srbije, pitanje granica je za vas i onda nema problema. Naš stav nije promenjen godinama, on nije teoretski, već praktičan. Vi treba da razmislite da li ćete i kakve vi imati probleme. Mi nećemo prihvatiti kao činjenicu promenu granica nakon Drugog svetskog rata, kao ni sve što je vezano za izvrtanje istorijskih činjenica u najnovijoj istoriji. Sa time se nećemo miriti", izričita je ona.

Kako više nije bilo vremena za dalja novinarska pitanja, dvoje zvaničnika su se zahvalili na pažnji, a Dačić je za kraj uzviknuo: "Idemo u Guču!"

Posle sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova održanog sa početkom 11 časova, Dačić i Zaharova zaputili su se na Sabor trubača u Guči.

foto: Dragana Udovičić

Večeras u 21 sat u Guči će Zaharovoj biti uručena plaketa počasnog gosta Sabora, a Dačić je izjavio da će to biti prilika da Zaharova vidi kako se truba može koristiti i u miroljubive svrhe.

foto: Zorana Jevtić

On je podsetio da je ideja da Zaharova poseti Srbiju i Guču nastala početkom godine, kada je dolazila u zvaničnu posetu Srbiji sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Inače, lepa Maša je već ovoga jutra zaintrigirala javnost objavom na Instagramu iz teretane.

 

Белград. 7 утра. А что делать.

A post shared by Maria Zakharova (@mzakharovamid) on

Ona je tako saopštila da je stigla u Beograd, ali i da ne zapostavlja fizički izgled i da je uvek u formi.

(Kurir.rs/Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...