ISTORIČAR PREDRAG MARKOVIĆ: Razgraničenje ne podrazumeva granicu na Ibru, već poseban status za sve Srbe na KiM u različitim stepenima
Foto: Stefan Jokić

objašnjenje

ISTORIČAR PREDRAG MARKOVIĆ: Razgraničenje ne podrazumeva granicu na Ibru, već poseban status za sve Srbe na KiM u različitim stepenima

Politika -

BEOGRAD - Razgraničenje Srba i Albanaca ne podrazumeva povlačenje granice na Ibru, već poseban status za sve Srbe na Kosovu i Metohiji u različitim stepenima, kaže istoričar Predrag Marković.

''Razgraničenje mora da bude veoma nijansirano. Ono ne podrazumeva da se poptuno zaborave Srbi južno od Ibra, već da Srbi u enklavama, kao i naše svetinje i manastiri imaju posebna status'', rekao je Marković za TV Pink.

foto: Stefan Jokić

On istovremeno ocenjuje da su građani Srbije iscrpljeni nedefenisanim statusom Srbije i da bi određena stabilizacija države na jugozapadu doprinela boljem životu svih građana.

''Mi ne znamo gde je Srbija sada. Razjašnjavanje odnosa i jedno trajno rešenje tragičnog sukoba između dva balkanskog naroda doprineće blagostanju građana Srbije'', smatra Marković.

On je naveo da se o razgraničenju Srba i Albanaca na političkoj sceni govori decenijama i podsetio da je tu temu još sedamdesetih godina prošlog veka pokrenuo Dobrica Ćosić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track