PARAZITI: Poslanici su za dva meseca uzeli 210 MILIONA, a evo šta neki od njih kažu na tu činjenicu!
Foto: Marina Lopičić

Gotovani Parlamentarci na letnjem raspustu

PARAZITI: Poslanici su za dva meseca uzeli 210 MILIONA, a evo šta neki od njih kažu na tu činjenicu!

Politika -

Lezilebovići U Skupštini Srbije ove godine održano tek 13 sednica, a poslanici su grejali klupe samo 67 dana. Iako efektivno nije radio šest meseci, svaki poslanik je u 2018. inkasirao oko 7.000 evra

Srpski parlamentarci ponovo su na raspustu. Poslednji radni dan bio im je 23. jul, a po svemu sudeći, u poslaničke klupe neće se vraćati do polovine septembra.

Od početka ove godine, inače, održano je tek 13 sednica, a poslanici su efektivno radili samo 67 dana ili oko dva meseca. Ali sve vreme su redovno primali plate, za šta je iz državne kase izbijeno 210.000.000 dinara (1.750.000 evra).

Iako efektivno nije radio šest meseci, svaki poslanik je, dakle, u 2018. inkasirao oko 7.000 evra.

Osim ovog letnjeg, parlamentarci su, podsetimo, na "odmoru" bili i prva tri meseca ove godine, pošto su prvu sednicu u 2018. održali tek 6. marta. Takav način (ne)rada postao je izgleda praksa.

Naime, ovaj saziv parlamenta konstituisan je 3. jula 2016. i tribuni su za to vreme održali 50 sednica i radili ukupno 177 dana ili tek oko šest meseci. U tih 25 meseci na njihove zarade otišlo je 656.250.000 dinara (oko 5,5 miliona evra). Svaki poslanik, pokazuje računica, za to vreme je "zaradio" 21.900 evra. Prosečna poslanička plata je, naime, oko 105.000 dinara i mesečno na zarade njih 250 iz budžeta ode 26.250.000 dinara (oko 219.000 evra).

Politikolog Boban Stojanović smatra da se parlamentarizam ciljano urušava, a Skupština diskredituje.

foto: Beta

- Ozbiljniju kritiku zaslužuje činjenica da je tako malo radnih dana. Potpuno su neorganizovani. Imaju velike pauze, a kad zasedaju, većina zakona izglasava se bez rasprave, po hitnom postupku. Sva istraživanja pokazuju da građani imaju najmanje poverenja u parlament, a ovo je jedan od razloga što ne uživaju poštovanje - ocenjuje Stojanović.

Poslanici će se, kako nezvanično saznajemo, vratiti u klupe 17. septembra, a početak redovnog zasedanja očekuje se od 3. oktobra.

Biljana Bojić/Foto: Marina Lopičić

A šta kažu poslanici

Vojislav Šešelj, SRS Nismo najamni radnici

foto: Dragana Udovičić

- Nije narodni poslanik najamni radnik. On je poslanik makar se ne održala nijedna sednica. Svaki ozbiljni poslanik svakodnevno obavlja svoje dužnosti, a to su i čitanje novina i knjiga, gledanje informativnih emisija, pisanje, razgovor s građanima... Naravno da ima i idiota koji samo bleje.

Dubravka Filipovski, SNS Imamo niz aktivnosti

foto: Zorana Jevtić

- Protiv toga sam da se rad Skupštine gleda samo kroz rad plenuma - održavanje sednica, jer pored toga poslanici imaju niz aktivnosti koje podrazumevaju razgovore s građanima, sastanke u skupštinskim odborima...

Momo Čolaković, PUPS Zatišje, mesec godišnjih odmora

foto: Zorana Jevtić

- Radilo se punim kapacitetom, usvojeni su značajni zakoni. U međuvremenu je bilo dosta aktivnosti u radu skupštinskih odbora. Avgust je inače mesec zatišja, ljudi idu na godišnje odmore.

Novica Tončev, SPS Depresija i keš

foto: Zorana Jevtić

- Ne bi bilo loše da se promeni sistem obračuna poslaničke plate tako da se naprave uštede u budžetu. Jedan deo plate da bude fiksan, a drugi deo po učinku, odnosno po broju radnih dana. Meni kao privatnom preduzetniku smanjenje plate ne bi teško palo, kao ni poslanicima koji su ujedno i penzioneri. Ali mnoge moje kolege bi zbog manje plate pali u depresiju i odmah od predsednika stranke potražili neki drugi posao, gde je veći keš ili dodatak kroz neki upravni odbor.

2018. 13 sednica 67 radnih dana

Od 3. jula 2016. kada je konstituisan ovaj saziv 50 sednica 177 dana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track