MERKELOVA ODLUČNA: Nema promena granica na Balkanu
Foto: EPA

sastanak sa denisom zvizdićem

MERKELOVA ODLUČNA: Nema promena granica na Balkanu

Politika -

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Berlinu, posle sastanka s predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, da na Balkanu neće biti promena granica i da to "izgleda svaki put mora da se ponavlja".

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za medije navela da sve zemlje Zapadnog Balkana i dalje imaju perspektivu članstva u EU i ukazala na značaj saradnje medju zemljama tog regiona, prenosi regionalna televizija N1.

foto: EPA

"Ukupno gledajući, saradnja na Zapadnom Balkanu se poboljšala.

Ohrabrujemo lidere zemalja regiona da što bliže saradjuju. Razgovarali smo i o migrantskoj krizi, uradićemo sve da pomognemo BiH u rešavanju tog problema i zahvaljujemo se na humanom tretiranju migranata", kazala je nemačka kancelarka.

Ona je dodala da bi znatan ekonomski razvoj BiH doveo da smanjenja odlaska mladih iz zemlje i da Nemačka tu ima veliku ulogu kako jedan od najznačajnijih partnera BiH.

"Mi smo vladu (Savet ministara BiH) i pojedine odgovorne osobe ohrabrili da požure sa odgovorima na Upitnik. Što se tiče izbornog zakona, važan je kompromis svih strana. Još je veći značaj izmena krivičnog zakona i tu imamo pravnu prazninu. Mora se ojačati borba protiv korupcije, kriminala i terorizma", dodala je Merkel.

Zvizdić je rekao da su najznačajniji prioriteti BiH integracije u EU i NATO.

"Najvažniji spoljnopolitički ciljevi BiH su evropske integracije i NATO, a bez nemačke incijative 2014. godine ne bi bili mogući ovako dinamični pozitivni procesi na našem putu ka EU. Taj put nema alternativu, a sve obaveze u vezi agende smo okončali. Brzo ćemo dati odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika kako bismo što pre dobili status kandidata", kazao je Zvizdić.

foto: EPA

On je dodao da se BiH zalaže za proces pomirenja u regionu, ali da on mora da bude zasnovan "na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Naveo je da pokretanje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) predstavlja "važnu poruku za jačanje bezbednosti u BiH i celom regionu", da su svi ekonomski parametri BiH "u stalnom porastu" i da je potrebno sprovesti "brojne reforme" u cilju poboljšanja socijalne stabilnosti.

Zvizdić je pozvao nemačke firme da nastave s investicijama u BiH, ali i da ih pojačaju, navodeći da njegova zemlja ima "dobre resurse i kvalitetnu radnu snagu".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track