DAČIĆ ISKRENO O LOJALNOSTI SOCIJALISTA: Vučića branim više nego njegovi iz SNS
Foto: Dragana Udovičić

Vernost

DAČIĆ ISKRENO O LOJALNOSTI SOCIJALISTA: Vučića branim više nego njegovi iz SNS

Politika -

Ne verujem da predsednik države ima nekoga ko više brani našu zajedničku politiku, poručuje šef diplomatije

Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i lider SPS, tvrdi da je upravo on najčvršći branilac politike koju zajedničkim snagama vode naprednjaci i socijalisti.

Na komentar predsednika Srbije i lidera SNS Aleksandra Vučića o lojalnosti SPS i drugih koalicionih partnera, Dačić za Kurir kaže da tu politiku brani više čak i od pojedinih iz naprednjačkih redova.

Non-stop na sceni

Dačić je rekao da ga Vučić stalno zafrkava što je na političkoj sceni 28 godina, a 25 na vlasti.

- Ja to shvatam kao dobru stvar, zato što se svako bori da igra u prvoj ligi, pa nisam valjda lud da se borim da odem u drugu ligu... S druge strane, znate onu izreku: Ćerku kara, a snajki prigovara... Kao što vidite, ja sam svaki dan na sceni i ne verujem da Vučić ima nekoga ko više brani našu zajedničku politiku. Čak i više nego što to rade neki iz njegove stranke ili partija koje su bile na njegovoj listi - tvrdi Dačić.

foto: Zorana Jevtić

Lider socijalista odnose između SNS i SPS ocenjuje visokom ocenom. - Naši odnosi su dobri. Oni su na nivou visokog međusobnog poverenja - kaže Dačić.

Prethodno je o tom poverenju pričao Vučić i mnogi su u njegovim pošalicama čuli i kritike upućene ne samo strankama iz vladajuće većine već i pojedinim naprednjacima. Lider SNS je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da, "poznajući SPS", oni ne bi izašli iz Vlade "ni za šta na svetu", da bi možda mogli da promene partnere, i to odmah čim bi im se ukazala prilika, ali i dodao da to ipak kaže u šali, mada je legitimna stvar da neko o tome razmišlja.

Ne daju vlast

foto: Dado Đilas

- Poznajući SPS, ne mislim da bi izašli iz Vlade ni za šta na svetu. Možda bi mogli da promene koalicione partnere čim bi im se ukazala prilika, ali to u ovom trenutku nije moguće - našalio se Vučić i nastavio:

- Ali legitimna je stvar da neko o tome razmišlja... Svako kome se nešto ne sviđa može slobodno da ide. Ne pristajem samo na sedenje na dve stolice. Kada to kažem, ne mislim samo na SPS već i na neke ljude u partiji koju vodim, kao i u drugim strankama.

Na kraju je i upozorio da svako može da ode, ali ne i da njega koristi za sve što mu treba, a onda mu "zabiju nož u leđa".

U koaliciji šest godina Socijalistima šest fotelja

SNS i SPS su koalicioni partneri već šest godina. SPS je jedini saveznik naprednjaka koji je, sa Jedinstvenom Srbijom, nastupao samostalno na parlamentarnim izborima. Dačićeva koalicija SPS-JS je u vladajuću većinu ušla sa 29 poslanika, a u aktuelnoj vladi socijalisti imaju petoro ministara.

(I. K./Foto:Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track