Najnovije vesti

HAŠKI SUD U DECEMBRU IZRIČE KARADŽIĆU PRAVOSNAŽNU PRESUDU: Oseća se dobro, sudija mu obećao uskoro i hranu sa Balkana
Foto: EPA

haško suđenje

HAŠKI SUD U DECEMBRU IZRIČE KARADŽIĆU PRAVOSNAŽNU PRESUDU: Oseća se dobro, sudija mu obećao uskoro i hranu sa Balkana

Politika

Međunarodni sud u Hagu planira da u decembru ove godine izrekne pravosnažnu presudu bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, čulo se na današnjoj raspravi o stanju u postupku.

 

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, na koju su žalbe uložile i odbrana i optužba, Karadžić (73) je u martu 2016. osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce 1992-95.

 

Prvostepeno veće oslobodilo je Karadžića optužbe za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u još sedam bosanskih opština. Karadžić je žalbom tražio da prvostepena presuda bude poništena zbog brojnih proceduralnih grešaka i pogrešno utvrđenih činjenica, te da mu bude suđeno ponovo.

 

Tužioci su u svojoj žalbi tražili da Karadžić bude osuđen i za genocid u sedam bosanskih opština i da mu kazna bude pooštrena na doživotni zatvor. Karadžićev branilac Piter Robinson pitao je na današnjoj statusnoj konferenciji sudiju Teodora Merona može li dati više informacija o terminu izricanja pravosnažne presude, ali je Meron odgovorio da je plan da to bude u decembru ove godine "okviran".

 

Karadžić je danas u sudnici rekao da se "oseća dobro" jer mu je "zdravstveno stanje znatno bolje, posebno u vezi s kičmom". On se zahvalio sudiji Meronu što mu je omogućeno da dobije laptop kompjuter zbog čega ne mora više stalno da bude u "neprirodnom položaju" za desktop računarom.

 

Sudija Meron najavio je i da će uskoro biti usvojen i Karadžićev zahtev da se pritvorenicima omogući da s porodicama komuniciraju preko Skajpa, a Karadžić mu se i za to zahvalio. Po rečima sudije Merona, uskoro će biti rešen i problem dostavljanja "balkanskih specijaliteta" u pritvor u Sheveningenu, izborom novog dobavljača koji je u toku.

 

Karadžić je ponovio da je "pitanje hrane problem" u pritvoru zato što "skoro niko ne jede glavni obrok" zbog "kulturoloških razlika", a "hrana bi trebalo da bude lek".

"Jedva čekamo da se reši pitanje balkanske hrane", kazao je Karadžić, dodajući da uprava pritvora za to ima volju i da "čini sve što treba da se mi osećamo dobro".

 

Karadžićev branilac Robinson u sudnici je, na kraju današnjeg zasedanja, rekao da je "žalbeni postupak vođen pravično, bez obzira kakav će ishod biti".

Robinson je rekao i da mu je "privilegija i čast" bila da savetuje i zastupa Karadžića tokom protekle decenije. U pritvoru u Sheveningenu, Karadžić je od 30. jula 2008. Prethodno je 21. jula bio uhapšen u Srbiji, čije su ga vlasti izručile u Hag. Prvu optužnicu protiv Karadžića, Haški tribunal je podigao u novembru 1995.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto ilustracija: EPA)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...