POSLANICI NEMILICE TROŠE DRŽAVNE PARE: Skupština za televizore pukla 660.000 dinara!
Foto: Zorana Jevtić

Rasipnici

POSLANICI NEMILICE TROŠE DRŽAVNE PARE: Skupština za televizore pukla 660.000 dinara!

Politika -

Parlament se krajem jula častio novim TV uređajima, iako su zgradi odavno postavljeni monitori za praćenje sednica

U Skupštini Srbije vrše se izgleda ozbiljne pripreme za povratak parlamentaraca u poslaničke klupe. Rešili su, naime, da ih po povratku s odmora počaste novim televizorima, za šta su iz državne kase iskeširali 661.500 dinara (oko 5.500 evra).

I dok narod jedva krpi kraj s krajem, parlament izgleda ima novca i za razonodu, pošto će poslanici, osim informativnog programa, moći na novim uređajima da prate i raznovrsni zabavni sadržaj.

Bez objašnjenja

U zgradi Skupštine, inače, već su odavno postavljeni monitori. Skupština je, ipak, 26. jula ove godine zaključila ugovor s firmom "Skaj mjuzik korporejšen" za nabavku TV uređaja u vrednosti od 551.250 dinara (bez PDV).

Ne navodi se u koje svrhe se kupuju televizori, niti koji su modeli i njihove karakteristike. Iz Skupštine nisu odgovorili na ta pitanja Kurira. Pod pretpostavkom da je cena prosečnog televizora oko 30.000 dinara, poslanici mogu da računaju na dvadesetak novih uređaja.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić kaže da na osnovu dostupnih podataka nije moguće jasno zaključiti da li je ova nabavka bila opravdana.

- Naime, planirana je nabavka 42 televizora, koja je bila predviđena planom javnih nabavki, ali nema dodatnih podataka o tome koje bi potrebe trebalo zadovoljiti tom nabavkom. Drugim rečima, trenutno nije vidljivo da li su postojeći TV uređaji zastareli, pa ih treba menjati, ili je reč o postavljanju aparata na mestima gde ih sada nema - kaže on.

Kriju dokumenta Obrazloženje za to bi trebalo, kako navodi, da postoji u dokumentaciji na osnovu koje je Skupština pripremala plan javnih nabavki, ali ne postoji praksa i zakonska obaveza da se ti dokumenti objavljuju. - Skupština bi trebalo da ima objavljene podatke o tome kojim sredstvima rada raspolaže, ali podaci o TV uređajima i njihovom upotrebnom stanju nisu navedeni u Informatoru o radu, što bi trebalo ispraviti - ukazuje Nenadić.

B. Bojić/Foto:Zorana Jevtić

Nabavke Kamere i svinjske glave U ovoj godini Skupština Srbije trošila je novac u razne svrhe. Vode računa o bezbednosti i dobiće, podsetimo, nove kamere i program za njihovu kontrolu, a ta javna nabavka koštaće parlament do četiri miliona dinara. Brinu i o ishrani u skupštinskom restoranu, gde su poslovično niske cene, te će im stići i deo od 30.150 kilograma svinjskog mesa, koliko je naručeno za državne organe, od čega 50 kilograma svinjskih glava i 200 kilograma papaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja