Najnovije vesti

DELAVI: Sporazum da osigura bezbednost za kosovske Srbe i SPC
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

reakcija

DELAVI: Sporazum da osigura bezbednost za kosovske Srbe i SPC

Politika

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi uveren je da suština sporazuma između Beograda i Prištine mora da dođe od samih strana, da taj sporazum mora da bude primenjiv, trajan i da doprinosi stabilnosti u regionu, ali i da mora da obezbedi sigurnost svim građanima, uključujući kosovske Srbe i SPC.

 

Navodeći, naime, da postoje ograničenja kad je reč o tome što će SAD da prihvate kao sporazum, Delavi je u video poruci danas iz Prištine govorio upravo o tome da svaki sporazum mora da osigura bezbednost za sve građane, uključujući "osetljive grupe, kosovske Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu".

 

"U poslednjih nekoliko nedelja bilo je retorike koja nije od pomoći, uključujući pretnje i vrstu govora koje smo čuli u lošim starim danima komunizma. Ovo mora da prestane. Takve izjave podrivaju šanse za rešenje i podižu tenzije. Nasilje i pretnje nasiljem su neprihvatljive", poručio je danas u video poruci američki ambasador iz Prištine.

 

Delavi je naglasio da SAD žele da pomognu da se postigne sporazum koji bi bio "primenjiv, trajan i koji bi doprineo stabilnosti u regionu".

"Ne želimo da se vratimo u stare dane, ne želimo da vidimo sporazum koji će da stvori više problema nego što će ih rešiti", zaključio je Delavi.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...