SRPSKA DIPLOMATIJA JEDINA U SVETU USPELA U NEMOGUĆEM: Nikad veći ugled Srbije, dobri odnosi sa svim svetskim silama
Foto: Marina Lopičić

AnaliZA

SRPSKA DIPLOMATIJA JEDINA U SVETU USPELA U NEMOGUĆEM: Nikad veći ugled Srbije, dobri odnosi sa svim svetskim silama

Politika -

Nijedna država u svetu ne može da se pohvali da ima čvrste odnose i s Rusijom i sa SAD, da Kini bude najbliži, a Turskoj glavni saveznik u Evropi, ocenjuju stručnjaci.

Srbija je jedina zemlja u svetu koja je uspela da izgradi izuzetno bliske odnose sa svim ključnim centrima moći, što joj je, prema oceni portala Balkanist i sagovornika Kurira, donelo nikad veći ugled!

foto: Marina Lopičić

Nijedna država u svetu ne može da se pohvali da ima čvrste odnose i s Palestinom i s Izraelom, i s Rusijom i sa SAD, da Kini bude najbliži, a Turskoj glavni saveznik u Evropi, kako to analizira urednica Balkanista Lili Linč.

Maestralna diplomatija

Ona podseća da je Beograd povezan i sa EU, NATO i Severnom Korejom, a s nesvrstanima nikad nije ni prekidao odlične veze. Zaključuje da glavne zasluge za svestranu i balansiranu spoljnu politiku Srbije treba pripisati predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je tokom svog mandata uspeo da postigne ono što nije nijedan njegov prethodnik.

- Možete reći šta hoćete, ali je srpska diplomatija pod Vučićem maestralna - navela je Linčova.

foto: AP

Bivši diplomata Vladislav Jovanović smatra da je diplomatija najpozitivniji deo politike Srbije, jer je zaista uspela da uspostavi ravnopravne odnose sa suprotstavljenim zemljama.

- To se u diplomatiji zove umetnost mogućeg, a Srbija je uspela da i nemoguće učini mogućim. To je najbolje za svaku zemlju, a za malu pogotovo. Takva država ne može baš da se prsi sa svetskim silama, ali neće ni da pogne glavu. Može da se kaže da ugled Srbije nikad nije bio bolji, ali preciznije je reći da srpska diplomatija nikad nije ovako svestrano delovala. Našli smo pravu meru i ne bi trebalo da napuštamo ovaj kurs - navodi Jovanović za Kurir i upozorava da se takva diplomatija neće održati kada, na primer, postanemo članica EU.

Ofanziva

Inače, Srbija od septembra kreće u još jednu diplomatsku ofanzivu, a posebnu težinu imaju najavljene aktivnosti predsednika Vučića u novembru, kada će imati priliku da se u Parizu sretne s liderima Francuske i Amerike Emanuelom Makronom i Donaldom Trampom.

foto: EPA

Oni će 11. novembra zajedno prisustvovati velikoj vojnoj paradi u francuskoj prestonici povodom stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu. Vučić će pre ovoga razgovarati i s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji bi trebalo da dođe u Beograd. Vučić putuje i u Kinu na sastanak s predsednikom Si Đinpingom.

Dragan Đukanović

Dobri odnosi sa svima, ali čvrsta opredeljenost ka EU

Profesor FPN Dragan Đukanović ocenjuje za naš list da je spoljna politika Srbija dobra, te predominantno opredeljena ka članstvu u EU.

- I pored tog strateškog pravca ka Uniji, održavamo dobre odnose sa svim vodećim državama i u Evropi i u svetu. To je veoma retko, a da li će Srbija uspeti da održi ovakav balans, zavisiće pre svega od generalnog konflikta na relaciji Istok-Zapad - smatra on.

I. K./ Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track