Najnovije vesti

STRUČNJAK ZA BALKAN DŽEJMS HUPER: Postoji širok rizik da će promena granice između Kosova i Srbije moći da utiče na BiH
Foto: Printskrin / You Tube

Bivši američki diplomata

STRUČNJAK ZA BALKAN DŽEJMS HUPER: Postoji širok rizik da će promena granice između Kosova i Srbije moći da utiče na BiH

Politika

PRIŠTINA - Bivši američki diplomata i stručnjak za Balkan Džejms Huper (James Hooper) smatra da bi konačan sporazum Kosova i Srbije u pozitivnom smislu trebao da promeni odnos Kosova sa SAD i EU, ali da su male šanse za postizanje dogovora bez stolice Kosova u Ujedinjenim nacijama, ističući da uverenje da postoji veliki rizik da bi promena granice između Kosova i Srbije mogla da utiče na Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju.

 Huper je u interviju za Radio Slobodna Evropa ocenio i da SAD danas nisu ono što su bile krajem ’90-tih godina.

"Mislim da Vašington sigurno ima drugačiji pogled na ovo pitanje od Berlina i Londona. Zato narod Kosova treba dobro da shvati da Sjedinjene Države danas nisu Sjedinjene Države iz 1998-1999. ili 2000. Situacija se promenila", kazao je Huper.

On je upozorio građane Kosova da razgovore o sporazumu sa Srbijom treba da procenjuju hladne glave, "jakim ali kontrolisanim nervima i bez emocija".

"Dok je ovo projektovano kao rasprava o granicama, bilo da se radi o delimitaciji, korekciji ili podeli, ono što zaista jeste to je rasprava o sporazumu koji bi trebalo da promeni odnos Kosova sa SAD i Evropom, i to u pozitivnom smislu, da poboljša odnose. Ne radi se samo o odnosima Kosova i Srbije. Prema tome, zaista želim da pošaljem poruku da narod Kosova treba oprezno da razmisli o tome, jer se radi o budućim odnosima sa SAD i Evropom", kazao je Huper.

On je rekao i da veruje da postoji veliki rizik da bi promena granice između Kosova i Srbije mogla da utiče na Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju i da je zato važno da se na ovo pitanje gleda iz jedne šire perspektive.

"Mislim da postoji širok rizik da će promena granice između Kosova i Srbije moći da utiče na Bosnu i Makedoniju, i zato je tako važno da se na ovo pitanje gleda iz jedne šire perspektive. Međunarodna zajednica treba da bude uključena. Veoma je važno da međunarodna zajednica pokaže posvećenost rezultatu, tome o čemu će se postići dogovor. Možda dogovora i neće biti, ili dogovor će biti nešto manje od onoga oko čega ljudi brinu. Ali, za stabilnost regiona veoma je važno da međunarodna zajednica na ovo pitanje gleda iz šire perspektive. Evropska unija i Sjedinjene Američke Države trebaju da gledaju na ove razgovore kao na restabilizaciju Balkana. Situacija u Bosni nije stabilna u više aspekata, i uvek postoji zabrinutost oko Makedonije. Međunarodna zajednica treba da bude deo stabilizacije regiona i ka tome, delimično, idu ovi razgovori, na indirektan način. To takođe treba da predstavlja zabrinutost kosovskom rukovodstvu, tokom ovih razgovora i pregovora", rekao je Huper i dodao da je put kojim je krenulo Kosovo u regionu ispunjen rupama.

"Prema tome, Kosovu je uvek potreban dobar vozač", ocenio je bivši američki diplomata.

Slobodna Evropa

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...