KURIR OTKRIVA! PREMIJERKA REŠILA DA RAZMRDA TIM: Ana sprema čistku u kabinetu!
Foto: Marina Lopičić

Presek

KURIR OTKRIVA! PREMIJERKA REŠILA DA RAZMRDA TIM: Ana sprema čistku u kabinetu!

Politika -

Brnabićeva počinje sa ocenjivanjem članova svog kabineta. Svi su dužni da joj podnesu izveštaj o radu, kao i da navedu 10 najvećih projekata na kojima su radili u proteklih godinu dana

Premijerka Ana Brnabić u narednom periodu ocenjivaće učinak članova svog kabineta! Ministri koji ne budu ispunili većinu kriterijuma mogli bi u jednom trenutku da lete iz Vlade Srbije, otkriva Kurir!

foto: Printscreen

Iako je najavljeno da je pitanje rekonstrukcije Vlade stavljeno po strani zbog rešavanja kosovskog problema, to, po svemu sudeći, ne znači da će ministri moći da budu mirni. Oni će, naime, premijerki morati da pošalju izveštaje o svom radu, kao i da navedu 10 velikih projekata na kojima su radili u proteklih godinu dana. Brnabićkina ideja je da razmrda članove svog kabineta, kao i da podstakne takmičarski duh kod njih. Takođe, cilj ocenjivanja učinka ministara je da se spreče eventualna dalja iskakanja pojedinih članova kabineta van okvira stava Vlade.

Članovi kabineta Ane Brnabić u razgovoru za Kurir kažu da ne strepe od ocenjivanja i ishoda podnošenja izveštaja o radu.

Da je ocenjivanje ministara poželjno i da se tako motivišu da budu još bolji u svom poslu, smatra i politički analitičar Dragomir Anđelković.

foto: Zorana Jevtić

- Mislim da je dobro da ministri budu permanentno ocenjivani da se ne bi opustili. Ta praksa personalnih ocena ministara i eventualna rekonstrukcija je nešto što ih pokreće na bolji rad. Međutim, kao što Ana Brnabić kao premijer ima pravo da ocenjuje ministre, smatram da tako i Skupština, koja je izabrala Brnabićevu, treba nju da ocenjuje i sagleda njen uspeh - navodi Anđelković.

Kurir.rs/K.B/Foto:Marina Lopičić

Jadranka Joksimović ministarka za evrointegracije Uvek sam otvorena za kritiku

foto: Marina Lopičić

- Moj resor podrazumeva koordinaciju brojnih aktivnosti na međunarodnom planu, ali i na unutrašnjoj reformskoj agendi diplomatije objašnjavanja, činjenja, sprovođenja i praćenja obaveza iz procesa evropskih integracija.

Takođe sam nacionalni koordinator za evropske fondove, gde sa Evropskom komisijom pregovaram o tome da oko 200 miliona evra godišnje usmerimo na zrele projekte iz različitih oblasti, ali i na pomoć za podizanje lokalne infrastrukture, na škole, bolnice, puteve, kao i za programe prekogranične saradnje. Najvažnije je kako nas kao celinu, kao Vladu, ocenjuju građani. Ja sam uvek otvorena za svaku sugestiju i kritiku, a znam koliko sam energije i znanja i odgovornog rada uložila u ovaj posao.

Ivica Dačić šef diplomatije O konkretnim stvarima pričam s Vučićem

foto: Dado Đilas

- Naravno da je ovo korisno. I podržavam. S tim, što je to ipak i političko pitanje, i biće predmet međustranačkih razgovora, pre svega s Vučićem. Mislim na eventualne promene u Vladi. To što je ona pokrenula je ispravno i ona će imati svoje predloge i ocene, ali će se konsultovati sa Vučićem kao predsednikom Srbije i predsednikom najveće stranke.

Branko Ružić ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Nemam manir da ocenjujem svoj rad

foto: Zorana Jevtić

- Smatram da je razvijanje kompetitivnosti motiv više za svakog ministra ili ministarku pojedinačno da bi pružili svoj maksimum u realizaciji strateških ciljeva Vlade u domenu posla kojim se bave. Podnošenje izveštaja je redovna aktivnost i praktično je omeđena nekim prolaznim vremenima, poput 100 dana rade Vlade ili godinu dana rada Vlade, tako da i ova najava neće biti bilo šta novo. Uveren sam da premijerka Brnabić sagledava Vladu kao uspešan tim i da svakog resornog ministra i njihov rad posmatra kao delić tog mozaika. Nemam manir da svoj rad ocenjujem, niti mi to pripada.

Vladan Vukosavljević ministar kulture Iz medija se vidi šta ja sve radim

foto: Dado Đilas

Iz Ministarstva kulture, na čijem je čelu Vladan Vukosavljević, poručuju da oni o svojim aktivnostima redovno podnose izveštaje, kao i da su oni vidljivi u medijima: - O svojim aktivnostima ministarstvo redovno podnosi izveštaje Vladi i kabinetu predsednika Republike Srbije. Imamo razrađene planove aktivnosti u okviru kojih se radi na realizaciji projekata u oblastima od savremenog stvaralaštva do digitalizacije i zaštite kulturnog nasleđa, kao i u međunarodnoj saradnji. Sve aktivnosti su vidljive u medijima i, s tim u vezi, ministarstvo je spremno za bilo kakvu vrstu procene učinka. Periodični izveštaji veoma su korisni za proveru efikasnosti i efektivnosti rada svakog ministarstva, ali je potrebno uzeti u obzir činjenicu da je svaki resor u Vladi specifičan i da se ne mogu sva ministarstva ocenjivati istim, standardizovanim, merilima. Podsticanje takmičarskog duha može biti pogodna metoda za povećanje efikasnosti rada u nekim slučajevima, ali svi članovi Vlade pripadaju jednom timu koji radi zajedno i imaju isti cilj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track