NEZADOVOLJAN PRESUDOM HAŠKOG TRIBUNALA: Šešelj traži pravo da se žali na pravosnažnu presudu  zbog progona Hrvata u Hrtkovcima
Foto: Dragan Kadić

PODNESAK

NEZADOVOLJAN PRESUDOM HAŠKOG TRIBUNALA: Šešelj traži pravo da se žali na pravosnažnu presudu zbog progona Hrvata u Hrtkovcima

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj tražio je danas od medjunarodnog suda u Hagu da mu omogući ulaganje žalbe na pravosnažnu presudu kojom je osudjen na 10 godina zatvora zbog progona Hrvata iz vojvodjanskog sela Hrtkovci 1992.

Po pravilima sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Haškog tribunala, nije moguće uložiti žalbu na presudu koju je izreklo apelaciono veće, posle žalbenog postupka koji je usledio posle prvostepene oslobadjajuće presude koju je Šešelju bio izrekao Haški tribunal.

foto: EPA

U današnjem podnesku, Šešelj tvrdi da je to "nezamisliva situacija, pogotovo kad se radi o preinačenju oslobadjajuće presude".

Osudjujuća presuda je, prema Šešelju, stoga "presedan u medjunarodnoj krivičnoj praksi".

Apelaciono veće moglo je, tvrdi Šešelj, ili da mu potvrdi oslobadjajuću presudu ili da naloži novo sudjenje. Prema lideru radikala, "pravo na žalbu je univerzalno i ne može biti ukinuto".

O Šešeljevom zahtevu trebalo bi da se izjasni predsednik Mehanizma Teodor Meron koji je predsedavao većem koje je Šešelja osudilo.

(Kurir.ra/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track