GLAVNI ODBOR DS: Lutovac predložio da DS bude deo Saveza za Srbiju! Pogledajte ko se smeškao, a ko s kim razgovarao uoči početka (FOTO)
Foto: Kurir

Rasprava i glasanje zatvoreni

GLAVNI ODBOR DS: Lutovac predložio da DS bude deo Saveza za Srbiju! Pogledajte ko se smeškao, a ko s kim razgovarao uoči početka (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Glavni odbor Demokratske strake (DS) počeo je danas u 11 časova, kada i osnivačka skupština Saveza za Srbiju.

1 / 5 Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac predložio je danas Glavnom odboru da izglasa odluku o ulasku te stranke u Savez za Srbiju.

Kako je naveo Lutovac, DS neće biti neko ko se priključuje Savezu, već - osnivač. On je dodao da Savez ne sprečava DS da vodi autonomnu politiku, već predstavlja objedinjavanje opozicije, kako bi se promenile trenutne okolnosti u zemlji. Kazao je i da će Savez objediniti one koji su spremni da menjaju Srbiju.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Ideja o Savezu je ideja o objedinjavanju opozicije, potencijalno spremne da menja Srbiju. Alternativu ne predstavljaju sve naše stranke pojedinačno ispod cenzusa. Odlučeno je da se formira široki savez, jer nam iskustvo pokazuje da građani nemaju razumevanje za naše pojedinosti", kazao je Lutovac.

foto: Kurir

Naveo je da širi savez podrazumeva udruživanje i sa onima koji su manje ideološki bliski, jer je dogovoreno zajedničkih 30 programskih ciljeva, o kojima je postignuta saglasnost.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Lutovac je kazao da su se postavila tri ključna pitanja i to: odnos prema KiM, prema EU i činjenica da će pokret Dveri biti takođe u Savezu.

Ssto se tiče Dveri, kako je naveo Lutovac, oni se tu nalaze jer su, kaže, jedina desničarska stranka "koja nije pod kontrolom sadašnje vlasti".

Kada je u pitanju KiM, rekao je da Savez ima stav da je neophodan razgovor i da stolica za Kosovo u UN nije prihvatljiva, a da DS ostaje čvrsto pri opredeljenju za EU. Rasprava i glasanje o predlogu Lutovca zatvoreni su za medije.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na dnevnom redu GO DS je podnošenje izveštaja o radu stranke i izbor tela i organa DS. Pojedini mediji objavili su da se očekuje burna sednica jer se neki članovi DS protive ulasku u Savez za Srbiju u kojem će biti i Dveri.

Predsednik DS Zoran Lutovac je prošle nedelje rekao da te medijske navode nije želeo da komentariše. GO DS inače je još u junu doneo odluku o učešću te stanke u formiranju Saveza za Srbiju.

Osnivači Saveza za Srbiju će po dosadašnjim najavama biti bivši predsednik DS i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, Narodna stranka Vuka Jeremića, Levica Srbije Borka Stefanovića, pokret Dveri, Demokratska stranka, Sindikat Sloga, Zdrava Srbija Milana Stamatovića i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track