PARLAMENT SIJA, ALI TO PUNO KOŠTA! Dajemo 7,2 miliona dinara na pranje ZAVESA I TEPIHA u Narodnoj skupštini!
Foto: Marina Lopičić

Skupština odrešila kesu za udešavanje

PARLAMENT SIJA, ALI TO PUNO KOŠTA! Dajemo 7,2 miliona dinara na pranje ZAVESA I TEPIHA u Narodnoj skupštini!

Politika -

Generalka! Zgrada parlamenta biće ulickana bukvalno od poda do plafona jer se, kako se vidi iz dokumentacije, doslovce traži "glancanje do visokog sjaja"

Da Skupštinu Srbije vodi žena, vidi se, između ostalog, po filozofiji Maje Gojković da, kada je reč o higijeni, nema štednje! Parlament je samo za pranje prozora, zavesa i podova potrošio 7,2 miliona dinara!

Letnje veliko spremanje ugovoreno je u avgustu kako bi poslanici na početak jesenjeg zasedanja ušli u besprekorno čisto i savršeno uglancano zdanje. Specifikacija javnih nabavki, u koju je Kurir imao uvid, otkriva da će u zgradama koje koristi Skupština Srbije biti očišćeno i ulickano bukvalno sve od poda do plafona. U dokumentu doslovce piše da se traži "glancanje do visokog sjaja"!

Visoki zahtevi

Tako će firma kojoj je povereno pranje zavesa i prozora morati da za 3,6 miliona dinara opere staklene površine, tapete, lamperiju, venecijanere, lake, trakaste i rolo zavese, draperije, vrata, garnišne... Skupština je uz to naručila i hemijsko čišćenje peškira, uz napomenu da oni moraju biti spakovani u zavarene plastične providne kese. Ovaj posao dobila je grupa ponuđača iz Stare Pazove, koju čine firme "Coopservice BMK" i "Jupiter lavanda group".

foto: Dragana Udovičić

Beogradska firma "Tecon sistem" prihvatila se pranja i održavanja podova i nameštaja i za 3,6 miliona dinara opraće sve tekstilne podne obloge, stepenište, mermerne površine, drvenariju, mebl na stolicama i garniturama... Mašinsko pranje (tvrdih) mermernih podnih obloga abrazivnim filcevima, sušenje, nanošenje zaštitne emulzije u dva sloja, koja je postojana i otporna na habanje i klizanje, i glancanje (poliranje) do visokog sjaja - zahtev je koji se u ponavlja za skoro svaku stavku ovog tendera.

Nadmetanje

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih nabavki kaže za Kurir da nema ništa protiv higijene u Skupštini ukoliko su posao velikog spremanja dobile firme sa najjeftinijom ponudom, i to na javnom nadmetanju.

foto: Fonet

- Ako su nam neki poslanici "prljavi", neka nam je makar parlament čist. Ne možemo da procenimo da li je 7,2 miliona realna cena i zato je važno da je postupak sproveden javno i uz učešće više ponuđača - naglašava Dobrašinović.

Modernizacija

Za telefone 2,1 milion

Skupština se za radnu jesen opremila i novom tehnikom. Osim video-nadzora, računara i televizora, nabavljeno je i 170 specijalnih fiksnih telefona. Takozvani VoIP telefoni plaćeni su čak 2,1 milion dinara, odnosno 12.600 po aparatu. I za ovu nabavku parlament je imao posebne prohteve, između ostalih, da se mogu podesiti različite melodije zvona za svaku od linija posebno, da broj može da se poziva koristeći ime, da određeni pozivaoci imaju svoj zvuk zvona. VoIP telefoni koriste brz internet i preporučuju se za smanjenje troškova telefoniranja.

ŠTA SE SVE GLANCA

Prozori i zavese

- Staklene površine i stolarija - Zidne površine sa tapetom - Zidnih površina od lamperije i drvenih vrata - Lake zavese - Teške zavese - draperija - Trakaste zavese - Venecijaneri - Rolo zavese od skrin-platna

Podovi i nameštaj

- Tekstilne podne obloge i nameštaj - Mermerne podne obloge - Mermerne i štukomermene zidne obloge - Drvene zidne obloge - Meblirani delovi nameštaja

Ivana Kljajić/ Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track